1.032
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Bindt Grapperhaus de strijd aan tegen sex, drugs and rock-‘n-roll?

Als de minister écht tegen gedwongen seks wil optreden, dan zou hij misschien eens extra kunnen investeren in de opsporing van vrouwenhandel en incest

Dezer dagen werd een eentje-tweetje bekend tussen het PvdA-kamerlid Attje Kuiken en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus. Op haar vraag wat te doen tegen verkrachtingen en aanrandingen die onbestraft bleven wegens gebrek aan bewijs, kondigde de CDA-politicus maatregelen aan. Hij wil bekijken of de bewijslast niet kan worden omgedraaid als er sprake is van een verstandelijke beperking bij één van de sekspartners.  Anders is hij of zij het haasje. En niet zo zuinig ook.

Grapperhaus
cc-foto: EU2018BG

Afgedwongen seks is zonder meer uit den boze. Dat dient een strafbaar feit te zijn. Evenzeer blijft altijd verboden geslachtelijke omvang met iemand die de portee daarvan niet kan inzien zoals kinderen of mensen die niet (geheel) compos mentis zijn. Vrijwillig of niet. En je mag inderdaad van de ander eisen dat hij of zij zich van leeftijd en geestelijk niveau van de sekspartner vergewist. Wie sigaretten verkoopt, moet zeker weten dat de koper boven de achttien is. Als je seks hebt, moet je die zekerheid net zo goed hebben. Daar is geen speld tussen te krijgen.

Dwang hoeft niet fysiek te zijn. Een superieur, die een vaste aanstelling, opslag, een hoog examencijfer of promotie afhankelijk maakt van seksuele gunsten verdient net zo goed een strafblad.

Minister Grapperhaus laat het daar echter niet bij. Hij heeft het ook over de effecten van drank en drugs. Wie seks heeft gehad met iemand onder invloed moet achteraf kunnen aantonen dat het allemaal vrijwillig gebeurde. Dat kan natuurlijk niemand. Op die manier komt minister Grapperhaus in het spoor terecht van zijn collega Regout, die een dikke eeuw geleden Nederland met een uitgebreide zedelijkheidswetgeving opzadelde omdat hij er als overtuigd katholiek vanuit ging dat seks alleen binnen een huwelijk tussen man en vrouw was toegestaan. Zo de bewindsman zijn zin krijgt, is iedereen die in de kroeg of op de rave de grondslag legt voor een onenightstand chantabel. Als de ander de volgende dag vertelt dat het allemaal niet vrijwillig was en onder de invloed geschiedde van shotjes, hasj, coke of pillen, dan heb je geen verweer. Dit gegeven zou trouwens een stevige basis vormen voor financiële chantage. Kom over de brug of ik zit morgen op het politiebureau. Dan heb jij heel wat te bewijzen. Besef daarbij dat  discriminatie en ongelijke behandeling volgens artikel 1 van de grondwet verboden zijn: ook iemand die uitgemaakt wordt voor Delilah en verleidster kan gevraagd worden even te bewijzen dat het allemaal vrijwillig was als haar Samson beweert, dat hij had gezopen of gesnoven. Wat doe je trouwens als ze allebei lazarus waren op het moment suprême?

Daardoor komt dit plannetje van de minister te staan in de reuk van de strijd tegen sex, drugs and rock-‘n-roll, die het politieke christendom, zoals in Nederland vertegenwoordigd door CDA, ChristenUnie en SGP zo dierbaar zijn. Dat kan je immers in grote moeilijkheden brengen. Alleen kuisheid vrijwaart je immers voor een veroordeling. Alsmede een gezellige omgang, uitsluitend met thee- en waterdrinkers.

Omgekeerde bewijslast tast de grondrechten van de burger aan. De politiek begeeft zich daarmee op een hellend vlak. Het is bovendien niet meer dan de remedie van luie agenten en officieren van justitie, die het teveel moeite vinden om zelf het bewijs rond te krijgen. Als minister Grapperhaus écht tegen gedwongen seks wil optreden, dan zou hij misschien eens extra kunnen investeren in de opsporing van vrouwenhandel en incest zodat de politie meer menskracht en professionaliteit in huis krijgt om deze euvelen daadwerkelijk aan te pakken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)