1.338
46

Journalist

Marie-Claire van den Berg is journalist. Ze schrijft voor uiteenlopende publicaties van Volkskrant magazine tot Viva. Najaar 2011 publiceerde ze het boek 'Groen Doen, verslag van een zoektocht naar klimaatvriendelijk leven'. Voor het tv-programma Kassa verzorgde ze de rubriek over groene producten. Sinds april heeft ze iedere zaterdag een column in De Telegraaf.
Haar eigen website is http://groendoen.nu/

Biologisch niet zo logisch

Restaurantbezoekers van Nederland, trek uw zeurkousen aan!

Tegenwoordig vraag ik de restaurants waar ik reserveer altijd of het vlees dat ze serveren ook biologisch is. Dit in de hoop dat ik de koks ermee aan het denken zet. Als er nou steeds meer mensen zijn die dit vragen, dan veranderen ze hun inkoopbeleid misschien.

Moeilijk is het wel, ik voel me namelijk een enorme zeurkous. Toen ik jaren geleden zelf nog in de horeca werkte had ik altijd een gruwelijke hekel aan dat soort zeurkous-gasten: “Mevrouhouw, ik eet zoutloos, mevrouhouw, er zitten toch geen spekjes in hè? Ik heb een koemelk-allergie. Nee, niet medium. Nee, ook niet rare, gewoon tussen medium en rare in, maar zeker niet te rood, dat vind ik zo bloederig. En ik wil een extra sterke Irish Coffee decafé met melk, maar niet zoveel als in de koffie verkeerd. En geen slagroom.”
Enfin. Zeurkousen dus.
Toch ben ik liever een zeurkous dan iemand die met oogkleppen op ‘gezellige’ herfststoofschotels van plofkip of in een dwangbuis gevangen gehouden varkens bestel. Als ik dieren eet, wil ik dat ze een dierwaardig leven hebben geleid en niet dat ze in zes (!) weken zijn vetgemest met kunstmatig bewerkt krachtvoer of zijn volgespoten met antibiotica. Om maar wat te noemen.
En dus kies ik keer op keer weer voor de zeurkous-methode. Als niemand het vraagt, veranderen die restaurants sowieso niets.
Vandaag ontdekte gelukkig ik dat er iets is wat nog veel erger is dan de restaurant-zeurkous; het restaurantpersoneel dat geen idee heeft waar het over praat:

– Heeft u ook biologisch vlees?
– Jazeker hebben we dat, ons vlees komt van dieren die ook af en toe naar buiten mogen.
– U bedoelt scharrelvlees?
– Eh, ja, eh, als u mij kunt vertellen dat er een verschil is, dan hoor ik dat graag…
– Ja, dat kan ik wel. Biologisch gehouden dieren hebben hun hele leven vrij in de buitenlucht geleefd bijvoorbeeld.
– Eh, nou, die gaan ‘s avonds toch ook op stal? Dat lijkt me ook niet echt biologisch mevrouw…

En dáárom sluit ik af met het volgende verzoek: restaurantbezoekers van Nederland, trek uw zeurkousen aan, ga weer eens lekker uit eten en vraag of het vlees biologisch is.
Prettig weekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)