Laatste update 14:55
1.572
18

Administratief medewerker

Soms aspirerend zanger en soms administratief medewerker

Bitchfight

De stemmer voor Forum kan nu nooit meer zeggen ‘Wir haben es nicht gewusst’. Dat had je met die boreale uilen misschien nog wel kunnen doen.

Nu dat de storm is gaan liggen en de stof weer enigszins is gedaald, krijgen we iets meer het overzicht over Baudet en zijn strijd.

“Is het provocerend, of is het de start van een discussie?”

Dat was de reactie van Joost Eerdmans toen hem werd verweten dat hij toch al lang op de hoogte was van de controversiële uitspraken van Baudet. Peter R. de Vries zette hem laatst bij Beau voor het blok en Joost gaf met deze woorden een gedeelte van het probleem aan. Laten we daar heel even bij stilstaan. Een fractievoorzitter van een politieke partij in ons land heeft het in het verleden gehad over homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking en over omvolking. Een begrip dat wordt geassocieerd met het zuiver willen houden van het witte ras. En dit is slechts een provocatie?

Baudet
cc-foto: Frans Peeters

Het bovenstaande is vergelijkbaar met een man die een onbekende vrouw op haar achterwerk slaat, waarbij een ander zich dan afvraagt: Is het provocerend, of is het de start van een nieuwe relatie?

Het is aanranding, dat is wat het is. Een aanranding van de democratische rechtsorde, waarin de meerderheid weliswaar bepaalt, maar de minderheid altijd beschermd wordt. Want vroeg of laat is iedereen van ons een minderheid. Of het nou is qua mening, qua leeftijd of iets anders.

Van homeopathische verdunning en omvolking kun je met pijn en moeite en de nodige creativiteit nog wat maken. Strikt metaforische bescherming van de Nederlandse waarden en normen bijvoorbeeld. Alsof niet iedere Nederlander bijdraagt aan de vorming van deze waarden en normen, maar dat even terzijde. Toen de bom laatst afging en de boreale uil van Minerva het kleed van Gandalf wegtrok, bleek wat er onder al die vage woorden schuilging. En daar kun je met alle creativiteit van de wereld niets van maken.

Bereid zijn drie miljoen doden te accepteren voor de vrijheid om rond te lopen. De bewering dat bijna iedereen die Baudet kent antisemiet is. De mededeling dat er veel mensen op Forum gestemd hadden die niet bij de achterban hoorden, omdat ze niet intelligent genoeg waren. En de uitsmijter dat het voor Forum geen zin had om zich op een thema zoals immigratie te richten, omdat als “ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communistische staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers Europa uit”.

En dat waren niet eens alle uitspraken. Baudet’s grootste medestander – het bestuurslid Ephraim – komt in zijn verdediging van Baudet niet met een ontkenning, maar zegt slechts dat Baudet een paar provocerende uitspraken heeft gedaan “zoals we hem allen wel kennen”, maar dat hij het vast niet zo meende en gewoon moegestreden was.

Het voordeel is dat het nu allemaal op tafel ligt. Als je voor deze partij kiest, dan kun je dus leven met de uitspraken die hierboven zijn geuit. De stemmer voor Forum kan nu nooit meer zeggen ‘Wir haben es nicht gewusst’. Dat had je met die boreale uilen misschien nog wel kunnen doen.

In het aangekondigde referendum wordt Baudet hoogstwaarschijnlijk als partijleider gekozen. De mogelijke alternatieven zijn al uit de partij vertrokken en mensen houden schijnbaar van een goede provocatie, gezien het grote succes van de partij bij de vorige Statenverkiezingen.

Er zijn twee mensen die in dit hele verhaal doorslaggevend zijn geweest. Dat zijn Joost Eerdmans en Astrid de Groot. Joost Eerdmans omdat hij bereid was zijn kennis, kwaliteiten en toekomst in te zetten voor iemand die uitspraken heeft gedaan waar bij wijze van spreken zelfs Mussolini zich voor zou schamen. En Astrid de Groot omdat zij secretaris was in het bestuur van Forum. In dat bestuur was een meerderheid van drie tegen twee. Een meerderheid die Baudet had kunnen royeren, die het referendum had kunnen stoppen en aan had kunnen geven waar ze voor stonden. Astrid de Groot hoorde bij die drie die lijnrecht tegenover Baudet stonden, maar ze vertrok uit het bestuur waarna het referendum werd aangekondigd.

Het gaat niet om deze twee mensen persoonlijk, maar wel om de persoon waar ze voor staan. De persoon die achter de extremist aanloopt en hem macht en legitimiteit geeft en de persoon die zwijgt, terwijl hij of zij doorslaggevend had kunnen zijn.

Baudet had gelijk, het is inderdaad een bitchfight en wij staan er met z’n allen tussen.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)