Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizar: Overheid houdt medische behandelingen tegen

  •  
20-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_544305_10151577083036212_1739041892_n.jpg
Staat speelt doktertje, deel II
Aan alle inwoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius is er per 1 januari 2011 een nieuwe verplichte ziektekostenverzekering opgelegd. Doel: zorgen voor rechtsgelijkheid en het voorkomen van onverzekerde inwoners. Dit is een zeer positief streven, maar de uitvoering gaat mis.
Een onderdeel van het RCN (Rijksdienst Caribisch Nederland) genaamd ZVK (ZorgVerzekeringsKantoor) zorgt voor de uitvoering van de verzekering. Twee jaar geleden reeds wijdde ik een Joop-column aan de problemen die er toen waren. Echter nu lijkt het alsof de problemen zich steeds meer opstapelen.
Op basis van het ‘Besluit Zorgverzekering BES’ en de ‘Regeling aanspraken zorgverzekering BES’ hebben alle personen die rechtmatig op het grondgebied van Caribisch Nederland wonen, evenals personen die daar rechtmatig werken, verplicht de zorgverzekering die de Rijksoverheid in Caribisch Nederland geïntroduceerd heeft. Dus of mensen wilden of niet, de oude verzekeringen werden geheel geschrapt.
Tegelijkertijd verloren mensen echter ook een deel van hun dekking: werd men voorheen in de oude situatie met een uitgebreide ziektekostenverzekering doorverwezen voor behandeling naar bijvoorbeeld Colombia, nu beoordeelt één arts van het ZVK of zo’n doorverwijzing mag of niet. Er wordt vaak ‘nee’ verkocht.
Vrij vertaald: het komt nu in Caribisch Nederland steeds vaker voor dat patiënten door hun eigen huisarts of specialist doorverwezen worden voor een behandeling buiten Bonaire, maar dat de arts die werkzaam is bij ZVK die behandeling niet toewijst. De mensen op Bonaire, die niet snel zeuren, klagen of actievoeren, beginnen dit zat te worden. Daarom is mevrouw Mamita Fox al drie dagen geleden begonnen met een sitdown-staking in het centrum van Bonaire.
De Rijksvertegenwoordiger heeft in een brief aangegeven dat zij haar behandeling nu krijgt en haar verzocht om de actie te stoppen. Mevrouw Mamita Fox peinst daar niet over omdat ze een einde wil aan de ongelijke behandeling van patiënten die woonachtig zijn in Europees Nederland en Caribisch Nederland.  Haar twee belangrijkste eisen zijn: 1: het behandelingsadvies eigen arts moet leidend zijn en  2: voor iedereen moet dezelfde behandeling openstaan.
In de eerste plaats zou de enige ZVK-arts niet alleen over de bevoegdheid mogen beschikken om voorgestelde patiëntenbehandelingen gedaan door collegae huisartsen/specialisten zomaar af te wijzen. Hoe kan het zijn dat één persoon zo’n macht bezit? In feite wordt er nu getoornd aan de onafhankelijkheid en kennis/kunde van de andere artsen die de behandeling voorschrijven!
Even voor uw beeldvorming: kunt u zich voorstellen dat uw behandelend huisarts of specialist u met uw ziekte een bepaald behandelingstraject adviseert bij een andere specialist, maar dat de zorgverzekeraar dit afwijst? Deze autoritaire macht bezitten de Europees Nederlandse zorgverzekeraars niet eens, waarom deze overheidszorgverzekeraar in Caribisch Nederland dan wel?
In de tweede plaats zou de thans kennelijk heersende willekeur moeten verdwijnen. Hoe kan het dat patiënten met dezelfde problematiek verschillend en dus ongelijk worden bekeken? Het ZVK moet voor een transparant en duidelijk beleid zorgen, waardoor de patiënt weet wat zijn/haar rechten en plichten zijn. Gezondheidszorgverlening mag niet verworden tot een ‘rad van fortuin’-aangelegenheid; zo hoorde ik een verhaal dat baby X wel babyvoeding vergoed krijgt voor buikproblemen en baby Y niet? Waarom? Zorg voor duidelijkheid! Het gaat hier niet meer om incidentele gevallen!
Nogmaals: Twee jaar geleden al vertelde ik over de meest krankzinnige regel: RCN bepaalt naar welke specialist de verzekerde mag gaan. “Zo was er bijvoorbeeld hier iemand op Bonaire met een niersteenaanval. Huisarts stuurde hem naar specialist op Curaçao, maar die was op vakantie. Een andere specialist was wel aanwezig, maar daar had RCN geen contract mee. Dus de man werd niet geholpen.”
Politiek Den Haag: dit kan toch niet de bedoeling zijn? Laat alsjeblieft een onderzoek starten naar deze praktijken en nog belangrijker: maak hier een eind aan. Deze situatie kan niet langer doorgaan, weet ook ik als rationeel denkend mens, die in Europees Nederland D66-raadslid in Nieuwegein was en voorzitter van de landelijke patiëntenvereniging WSN (Whiplash Stichting Nederland).
Mamita Fox blijft ondertussen in Bonaire met steun veel heel veel mensen doorgaan met haar actie om gehoord te worden: deze lokale Rosa Parks is een tot vlees geworden symbool van de jacht naar gelijke behandeling voor inwoners van Caribisch Nederland. Graag wil ik positief afsluiten: de intentie van de zorgverzekering Caribisch Nederland is goed en positief. Het is een goede ontwikkeling dat nu niemand meer onverzekerd is op Bonaire.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.