Laatste update 18:24
1.600
14

hoogleraar Nederlandse letterkunde

Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Portretfoto Jos Joosten: Dick van Aalst

Bla bla bla

Volstrekt loos gewauwel van onderwijsminister Van Engelshoven die even haar momentje wil pakken

Donderdag opende Trouw met onderwijsminister Van Engelshoven, die in bijlage De Verdieping ook nog eens uitgebreid geïnterviewd werd.

De veelbelovende kop: ‘Minister: Hoge studiedruk pakt verkeerd uit.’

Wat vindt onze Minister van Onderwijs? Nou, dat de hoge studiedruk verkeerd uitpakt.

En moet dat veranderen? Ja, want de hoge studiedruk pakt nu niet goed uit.

Dat is niet OK? Nee, zeker niet, hoge studiedruk is niet in orde. Zeker niet als die niet goed uitpakt.

Gaat de minister stappen zetten? Jazeker. Ze stuurt een brief aan de Kamer waarin ze betoogt dat hoge studiedruk verkeerd uitpakt.

Hangt het ervaren van te hoge studiedruk misschien ook samen met het afschaffen van de basisbeurs? En het straks – tegen alle afspraken in – verhogen van de rente op de lening voor studenten? Nee, natuurlijk niet! Het gaat om te hoge studiedruk, zegt ze toch, niet om te hoge rente.

Wat moet er concreet gebeuren? Wel, de universiteiten moeten zorgen dat de hoge studiedruk niet meer verkeerd uitpakt.

De universiteiten? Maar komt die hoge studiedruk niet door het rendementsdenken, ‘rationalisering’, ‘maatschappelijke relevantie 2.0’ en al het andere bezuinigend onheil dat jaar na jaar per oekaze is uitgestort over de universiteiten vanuit Den Haag, het Ministerie van Onderwijs voorop?

Nee hoor. De Minister is kristalhelder en ongekend fel: er moet ruimte komen voor bezinning, reflectie, wég met rendementsdenken.
En hoge studiedruk is niet goed.

Maar wat gebeurt er dan concreet? Nou, die brief dus, die hard maar dan ook kei-hard stelt dat de ‘bildungs- en verbindingsopgave van het onderwijs weer meer glans moet krijgen’.

Meer glans.
Juist.

Toen ik de krant donderdagochtend zag, dacht ik één tel dat er echt iets revolutionairs zou gebeuren. Meer middelen voor de universiteit, meer mogelijkheden voor academische ontplooiing, één extra jaar capita selecta buiten je eigen studie.

Als er in plaats van ‘glans’ had gestaan ‘geld’ dan had dit hele interview tenminste nog ergens op geslagen. Maar nu is het volstrekt loos gewauwel van een minister die even haar momentje wil pakken. Drie pagina’s niks in Trouw. Lucht die men de moeite van het bakken niet eens waard achtte.
Maar wel een kekke fotoshoot erbij. Aan het strand. Volgende week in Volkskrant magazine en dan in kleur.

Hoe erg is dit? Niet zo. Wie niks verwacht, wordt niet teleurgesteld. Het kabinet valt straks, D66 wordt geminimaliseerd (wat fijn is voor het groen rond de steden omdat die onzalige Ollongren dan ook weg is) en verdwijnt weer tien jaar van het toneel.

En Van Engelshoven krijgt straks gewoon een leuk plekje bij VSNU of de HBO-raad of zo. Dan kan ze de headhunter melden dat ze het altijd al gezegd heeft. Dat van die studiedruk.

Dit artikel verscheen ook op Neerlandistiek.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)