841
26

Europarlementariër GroenLinks

Judith Sargentini (1974, Amsterdam) was de GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Nu is ze delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Judith Sargentini is in het parlement lid van de commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Sargentini is ook plaatsvervangend lid van de commissie Ontwikkelingssamenwerking. Tenslotte is Sargentini de eerste vice-voorzitter van de interparlementaire delegatie met Zuid-Afrika. Sargentini was eerder gemeenteraadslid in Amsterdam. Ze heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en woont in Amsterdam.

‘Blackout’ voor een vrij en open internet

Amerikaanse wetsvoorstellen dreigen te leiden tot wereldwijde blokkades van websites en censuur van zoekmachines

Vandaag is een bijzondere dag. Websites over de hele wereld gaan op zwart uit protest tegen de nieuwste poging van de entertainmentindustrie om het internet te censureren. Nooit eerder is zo massaal gedemonstreerd voor een vrij en open internet.


Het protest richt zich tegen SOPA en PIPA, twee wetsvoorstellen van het Amerikaanse Congres die ernstige schade kunnen toebrengen aan het internet. Ze dreigen te leiden tot wereldwijde blokkades van websites en censuur van zoekmachines – precies datgene wat het vrije Westen landen als China verwijt. Ze scheppen grote juridische problemen voor internetdienstverleners, die aansprakelijk worden gesteld voor auteursrechtschendingen van hun gebruikers. De investeringen in nieuwe online diensten en netwerken zullen hierdoor zwaar worden geraakt.
Op het moment dat deze voorstellen tegen ‘internetpiraterij’ werden gepubliceerd, dacht iedereen dat ze zonder probleem zouden worden aangenomen. De lobby van de entertainmentsector leek veel machtiger dan die van technologiebedrijven en burgerrechtenorganisaties. De gewone internetter zou het van zich af laten glijden. Niet dus. De afgelopen maanden is het protest steeds luider geworden. Bedrijven die zich voor SOPA en PIPA hadden uitgesproken, hadden niet verwacht dat hun klanten massaal zouden weglopen. Gevolg was dat ze met de staart tussen de benen hun steun weer introkken. Het onderwerp is inmiddels trending topic. Niet raar dus dat de indieners van SOPA gas terug nemen. Maar dat is niet genoeg.

GroenLinks gelooft niet meer in de goede bedoelingen van de entertainmentindustrie. Al jaren probeert zij haar greep op de verspreiding van cultuur te versterken over de ruggen van de makers. De digitale revolutie biedt juist kansen voor ondernemende kunstenaars. Die zouden wel veel makkelijker gegrepen kunnen worden als artiesten samen zouden optrekken. GroenLinks roept kunstenaars op zich nadrukkelijker te verenigen om de mogelijkheden van het internet beter te benutten. De politiek moet zo snel mogelijk zorgen dat belemmeringen voor artiesten worden weggenomen. Kunstenaars, artiesten moeten onderlinge afspraken kunnen maken en gezamenlijke dienstverlening kunnen opzetten. Denk aan nieuwe internetportals voor het beluisteren en kopen van muziek.

Politici moeten voorkomen dat nieuwe blokkades worden opgeworpen die de entertainindustrie goed uitkomen. SOPA, PIPA en ook ACTA moeten worden weggestemd. Daarom steunt GroenLinks de actie van vandaag met een symbolische ‘blackout’. Eerder al stelden vroegen we de Nederlandse regering en de Europese Commissie om de Amerikaanse wetgevers duidelijk te maken dat SOPA en PIPA grote schade toebrengen aan het vrije en open internet waar we voor onze toekomst van afhankelijk zijn.

Bekijk ook het filmpje: ‘Be a hero and stop SOPA now!’

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks
Arjan El Fassed, Tweede Kamerlid voor GroenLinks

Geef een reactie

Laatste reacties (26)