1.293
15

Schrijfster

Christianne Offermans (Chrisje), 37, schrijfster / auteur en werkzaam bij de overheid, bezit van jongs af aan een natuurlijk communicatief talent. Op haar eigen website, www.chrisje.info, schrijft zij herkenbare, grappige en ontroerende columns. Sinds 2014 is zij opiniemaker voor Joop.nl (BNNVARA). In 2014 was ze één van de winnende finalisten bij de landelijke schrijfwedstrijd Jouw Verhaal. In 2017 werd Christianne het eerste vrouwelijke redactielid van de GayKrant, waar ze sinds haar eigen coming out als columnist voor schrijft: daarnaast is ze auteur van de eerste live online geschreven thriller genaamd BODEM.Op de populaire Facebook pagina Chrisje volgen meer dan 17.000 lezers haar columns en quotes, altijd andersom denkend: een aantal van haar spreuken werd dan ook door Omdenken gepubliceerd.

Blaf met je hand voor je bakkes

Een zakdoek of hand voor je mond houden als je hoest of niest, is als een kadootje voor je medereiziger, collega, of gezinslid

Normaal gesproken ben ik niet het type moraalridder, maar dit keer maak ik een uitzondering. Met de griep-tsunami die door Nederland golft momenteel, leek het me wel een geschikt moment om een klein, vriendelijk, liefdevol en bescheiden oproepje tot fatsoen te doen:

Blaf met je hand voor je bakkes

Wildblaffers
Het valt me namelijk op, hoe veel mensen vergeten zijn dat het netjes is om even de hand (of, nog beter: zakdoek) voor de mond te doen bij het hoesten of niesen. Sta je met iemand te praten, word je opeens ongewild in je gezicht geblaft. Gat. ver. damme.

Die wildblaffers zorgen voor een snelle verspreiding van bacillen. En hoewel ik weet dat er mensen zijn die denken dat neus snuiten ongezond is, zou ik ze toch willen vragen om niet hun neus zodanig op te halen dat iedereen er van kan meegenieten.

Goor, dat is het.

Breek me de bek niet open over dat rochelen, overigens. Als ik ergens spontaan misselijk van word, zijn het wel mensen die dat doen.
Er bestaan zakdoekjes, keelpastilles, neussprays, talloze producten die de mensheid ondersteunen in het fatsoenlijk ziek zijn. Een zakdoek of hand voor je mond houden als je hoest of niest, is als een kadootje voor je medereiziger, collega, of gezinslid.

In het geval van de griep: Don’t Pay it Forward, mensen. Dat jij net drie dagen met 40 graden koorts in je mand hebt gelegen, wil niet zeggen dat iedereen daar zin in heeft. En dat jij er nu bijna van af bent is heel fijn, maar jouw hoest is nog steeds besmettelijk. Heel fijn dat je weer adem kunt halen en alles, maar bespaar uw naaste de ellende.

Ziek kind
Onze dochter van drie was een week verkouden geweest vorig jaar, en ze wist dat ze haar hand voor de mond moest doen bij het hoesten of niesen. Dat ging nog wel eens mis, maar meestal ging het goed. Toen ze weer beter was, ging ik met haar ergens lunchen. (Nee, ik zeul mijn zieke kind niet overal mee naar toe zoals sommige ouders doen, waar ik me gruwelijk aan erger. Zie je zo’n doodziek kind ijlend van de koorts in een buggy hangen omdat papa en mama zo nodig het huis uit moesten. Enfin.)

Aan het tafeltje naast ons zat een koppel, een wat ouder echtpaar. De man blafte een hoest de ruimte in. Zijn vrouw zei er niets van.

“Handje voor de mondje! Dat is niet netjes hoor!”, klonk het opeens naast me.
Oeps.

Mijn kleine moraalriddertje keek streng naar de blaffende vreemde. Hij kon er gelukkig om lachen, en toen hij van de lach in weer een hoestbui schoot, hield hij wel zijn hand voor zijn mond.

Het laatste boek van Christianne Ridderbeekx is ‘Christianne’s BlogBoek’

Volg Christianne Ridderbeekx ook op Twitter

Dit artikel staat ook op de website van Christianne

Geef een reactie

Laatste reacties (15)