5.411
172

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Blank als de vliegende vinkentering

Is het wel slim om 'witte suprematie' aan de kaak te stellen om zo emancipatie in de hand te werken?

Het is tegenwoordig mode om de witte suprematie die in Nederland zou heersen aan de kaak te stellen. Ook het ‘check your privilege’ is inmiddels de polder binnengerold. De blanken, in het onderhavig vertoog steevast aangeduid met het barbarisme ‘de witten’, staan pal om hun voorrechten tegen alles en iedereen te verdedigen. Zij zijn één pot nat. Vooral zogenaamde linksen vallen vreselijk door de mand als ze moeten reageren op de ervaringsdeskundigheid der personen ‘van kleur’. Uiteindelijk kiezen zij voor hun witte identiteit. Keer op keer slinger je witten de waarheid in het gezicht. Zij luisteren niet. Zij LUISTEREN niet.

Weet je wie ook zei dat er niet  geluisterd werd? Pim zei dat. Daarna salueerde hij en kraaide: ‘At your service’.
Ik ben ook een ervaringsdeskundige. Ik ben namelijk zelf blank. Blank als de vliegende vinkentering. Bij mij geen stroke of the tarbrush, zoals ze zeggen in dezelfde landen waar het n-woord in de ban is gedaan. Mijn voorouders kwamen een dikke tweehonderd jaar geleden uit Westfalen naar Schiedam. Hemelsblank. In de Europese aarde geworteld.

Toch heb ik mijn identiteit nooit aan mijn huidskleur ontleend. Wel aan mijn afkomst. Mijn oude vader stuurde mij naar de universiteit met de woorden dat hij zou komen spoken als ik later de arbeiders zou verraden, in het bijzonder door op de VVD te stemmen. Dit dreigement heeft mij altijd in het juiste spoor gehouden. De onderdrukten moet de vrijheid deelachtig worden en de mensen in het algemeen een menswaardig bestaan. Ik heb geleerd om mensen in te delen naar sociaal-economische status. Ik heb de termen cultureel kapitaal en sociaal kapitaal op hun waarde leren schatten, zodat mijn denken niet eenzijdig economistisch werd. Ook heb ik iedereen leren wantrouwen die bij problemen geen oplossingen aanwees maar schuldigen en zondebokken. Wie dat ook waren.
Maar nu word ik strijk en zet gewezen op de witheid als kern van mijn wezen. Pas weer door DJ. Bally Sabroso, die toch geen slecht mens kan zijn want hij weet wie Benny More is.
De witten en hun privilege zijn de tegenstander.
Ik vraag me af of dat nou zo verstandig is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland begin dit jaar 16.900.726 inwoners. Daarvan waren er 13.235.450 autochtoon. Goeiendag! Dat is nog eens een absolute meerderheid tegenover de nog geen vier miljoen inwoners van andere afkomst. Al die mensen krijgen iedere dag te horen dat zij een gezamenlijk privilege hebben, dat zij niet alleen een huidskleur delen maar ook een belang. Dat zij bij elkaar horen.
Wilders zal het wel fijn vinden. Pim Fortuyn had het ook wel weten te waarderen. Maar is het slim? Als aan de andere kant volksmenners het hebben over een tsunami van asielzoekers die ons land overstromen en een einde zullen maken aan onze manier van leven. Is het slim om dan te beginnen over wit privilege om dat vervolgens de kansloze blanke werkloze, de jongere zonder perspectief op een vast contract en de sinterklaasvierders in het algemeen net zo hard onder de neus te wrijven als de raden van bestuur, de burgemeesters, de wethouders en de beursspeculanten? Kom je daar verder mee? Werkt dat de emancipatie in de hand? Geloof je dat werkelijk?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (172)