Laatste update 14:18
6.081
58

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Marcel Gelauff is geen whitey helper

Opa Han getuigt van zelfinzicht

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het Journaal, is een trending topic geworden op de sociale media omdat hij het gebruik van het woord ‘blank’ in de ban heeft gedaan. Dat is namelijk te positief, zeker als je het vergelijkt met ‘zwart’ dat volgens hem voor negatieve zaken staat. Daar ben je dan mooi klaar mee als je Nederlander bent met een donkere huidskleur. Dat de hoofdredacteur van het Journaal ex cathedra verklaart dat die een negatieve connotatie heeft. Waar zijn de dagen van black is beautiful gebleven? Doch dit terzijde. Het gaat me om ander verkeerd taalgebruik en wanbegrip omtrent betekenissen van woorden en hun connotatie.

Gelauff en in zijn kielzog Philippe Remarque van de Volkskrant en Pieter Vermeersch van de NRC krijgen enorm klop omdat zij voor wit gaan in plaats van voor blank. In verband daarmee worden zij uitgemaakt voor whitey helpers. Ook columnisten zoals Asha ten Broeke krijgen dat verwijt naar hun hoofd geslingerd.

Zij zijn geen whitey helpers, integendeel. Wat is een whitey helper dan wel? Deze term wordt binnen de Amerikaanse zwarte bewustzijnsbeweging gebruikt om daarmee blanken aan te duiden die zichzelf heel antiracistisch vinden maar in feite de toon willen blijven aangeven. Zij beseffen het onbewust racisme niet dat hun handelen drijft en zij reageren beledigd als zij daar door de mensen van kleur op worden gewezen. Niet Gelauff is een whitey helper, maar ik ben dat. Men heeft mij wel door, aan de andere kant van de aldaar gepostuleerde raciale scheidslijn. Ik kan mooi beweren dat iedereen gelijk is in deze maatschappij en dat je discriminatie moet bestrijden waar je die ziet en dat je met termen als white privilege alleen maar de aandacht afleidt van waar onderdrukking plaatsvindt. Dit zogenaamde antiracisme is in feite alleen maar een instrument om de witte superioriteit te benadrukken. Dan kan je nog beter een PVV-er hebben. Nog erger maak ik het door vol te houden dat de PVV, Forum voor Democratie, Denk en Bij1 de loten zijn aan dezelfde populistische stam. Dat wij in ons land te maken hebben met verschillende onderstromen die niet zozeer oplossingen zoeken voor problemen maar verantwoordelijken, die zondebokken willen aanwijzen om ze een toontje lager te laten zingen. Dat niet alleen het succes van Baudet, maar ook dat van Kuzu of van Sylvana Simons symptomen zijn van de verrechtsing in de maatschappij.

Als je dat beweert, dan ben je een whitey helper. Niet wanneer je braaf luistert, als je terecht gewezen wordt om je privilege en elk ongeïnformeerd praatje over de achtergrond van bijvoeglijke naamwoorden in de Nederlandse taal kritiekloos slikt. Marcel Gelauff is geen whitey helper.

Daarentegen zal hij om zijn verlate inzicht het rijk der hemelen beërven. En de whitey helpers niet. Echt niet.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (58)