Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blanke studenten en seks

  •  
22-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Sperma als antidepressivum, humor als versiermiddel en het belang van penislengte: wat leren we er echt van?
Drie min of meer willekeurige onderzoeken over de seksualiteit van de mens hebben iets gemeen. Ze illustreren het hoe weinig waarde dergelijke onderzoeken eigenlijk hebben.
Het eerste is een onderzoek uit 2002 en daarin staat de vraag centraal of mannelijk zaad een effectief middel tegen depressies kan zijn voor vrouwelijke studenten. Alleen de vraag maakt al een beetje giechelig. Als je naar de manier van onderzoek kijkt dan wordt eigenlijk alleen maar aangetoond dat vrouwelijke studenten die op vrijdagen onenightstands hadden en geen condoom gebruikten minder droevig waren dan vrouwelijke studenten die op vrijdagen wel een condoom gebruikten. Je kunt dan toch niet zo maar concluderen dat het door het gezonde zaad van de heer die de gelukkige was komt omdat de hormonale stoffen in het sperma via de vaginawand werden opgenomen. Zo ging het onderzoek wel door de wereld. Weg met de Prozac, geef mij maar een levertraanlepel vol sperma.
En wat denk je van dit onderzoek uit 2011 ? Bij mannen is humor belangrijk als ze een meisje of vrouw willen versieren en de noodzaak om altijd grappig te zijn heeft er voor gezorgd dat ze geestiger dan vrouwen zijn. De onderzoekers onderbouwen het met tabellen en grafieken, maar ik vind Claudia de Breij of Brigitte Kaandorp heel wat grappiger dan de eerste de beste aangeschoten lefgozer met grote bek die indruk probeert te maken op een dame op de barkruk naast hem.
En ook de onderzoekers die ontdekten dat de grootte van de penis ertoe doet hebben iets met de bollebozen die de twee vorige onderzoeken deden gemeen. Wat doen namelijk al die onderzoekers? Ze doen zulke onderzoeken met vreemde WEIRD-mensen. Daarbij moet je WEIRD begrijpen als de afkorting van White, Educated from Industrialized, Rich an Democratic countries . Dat zijn – jawel – studenten. Die onderzoekers doen hun onderzoeken dan ook nog eens via vragenlijsten met de studenten.
Maar liefst 67 procent van de psychologische onderzoeken in de VS wordt gedaan met studenten, die toch ook weer in de Verenigde Staten een erg selectieve populatie vormen wat betreft leeftijd. In het Nederland is het niet veel anders. Een prachtig artikel in Slate  maakt duidelijk hoe vreemd dat wel is. Is dat nou de wetenschappelijke kennis waar ons inzicht in de psychologie op gebaseerd is?
Toch wordt er gelukkig ook heel goed psychologisch onderzoek gedaan. Daar moeten we ons dan maar aan optrekken.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.