626
10

live bij De Gids FM op Radio 1

Blekers nieuwe Natuurwet beschermt natuur niet

Kabinet wil alleen nog Europese regels volgen en economie voorop stellen

Bijzondere diersoorten worden alleen nog beschermd als ze ook elders in Europa bedreigd worden. De das bijvoorbeeld wordt door Bleker vogelvrij verklaard. Jaap Dirkmaat, ’s lands bekendste dassenbeschermer, heeft felle kritiek op de nieuwe natuurwet van staatssecretaris van Economische Zaken (en Natuur) Henk Bleker.

sitestat
Ook landschappen moeten er aan geloven. Want puur landschappelijke waarde is van geen belang voor Bleker die wil dat de economische belangen voorop staan. Dirkmaat zegt in NRC Handelsblad: “Dit kabinet redeneert dat zoiets als ongereptheid geen reden is om natuur te beschermen. Terwijl zulke begrippen juist zijn geïntroduceerd omdat, anders dan in de rest van Europa, er nog maar zo weinig ongerepte natuur in Nederland bestaat.”

De wet moet de opvolger worden van drie natuurwetten: de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet. Tot half november kan er door het publiek gereageerd worden op het voorstel. Daarna gaat de wet naar de Kamer.

Dirkmaat gaat over de nieuwe Natuurwet in debat met Marlies Kolthof van de jagersvereniging KNJV.

Kijk en luister live hier naar het Joop-Debat bij De Gids FM, donderdag om circa 11:45 op Radio 1. Reacties kunnen worden opgevoerd in de discussie.

Update 09:50 Het Joop-Debat op Radio 1 vervalt vandaag

Geef een reactie

Laatste reacties (10)