778
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Blijf koel, blijf kalm

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het verband tussen hitte en agressie

Weer een hete dag voor de boeg. Laten we hopen dat we die zonder geweld doorkomen, want een onderzoek dat gisteren in Science verscheen laat zien dat er een relatie is tussen heet weer en geweld. Van agressie in het verkeer tot burgeroorlogen.

De onderzoekers gebruikten 60 onderzoeken naar de relatie extreem weer en geweld voor hun analyse en het komt erop neer dat voor elke 2,5 graad Celsius dat een land per maand warmer is dan gebruikelijk het geweld tussen personen met 4 procent toeneemt en tussen groepen met 14 procent. En geweld tussen groepen noemen we ook wel oorlog. Het geldt voort alle gebieden in de wereld en het gaat om extreem weer: na lange lange perioden van droogte en hitte volgde vaak oorlog.

De onderzoekers hebben geen verklaring voor het verschijnsel. Het zou kunnen zijn dat door extreem weer mensen migreren naar een omgeving waar het gemakkelijker is om te overleven en dat daar conflicten ontstaan met de plaatselijke bewoners. Er is echter ook onderzoek bekend dat er een direct verband is, waaruit blijkt dat een warmere omgeving mensen agressiever maakt.

De onderzoekers vergelijken het met andere verschijnselen die we eerst herkenden en pas later konden verklaren. In de jaren veertig bijvoorbeeld waren er al onderzoeken die een verband tussen roken en longkanker toonden, maar het duurde nog jaren voordat het echt begrepen werd. Zo is het hier ook. Je kunt zien dat het zo is, maar hoe het precies in elkaar zit is onduidelijk.

De wereld warmt op en waartoe zal het ons leiden? De boodschap van de onderzoekers is dat we niet moeten wachten tot de wereld warmer wordt. We moeten maatregelen daartegen nemen zo lang het nog kan. Hallo politici! We weten het. Doe iets. Je hoeft niet te wachten tot je weer waardoor het precies komt.

Maar wat moeten we vandaag? Gelukkig hebben onze auto’s tegenwoordig meestal standaard air conditioning. Dus een ritje naar het strand is mogelijk zonder woede-uitbarstingen. Daar dus onder een parasol. Dan geen ruzie maken over je plekje en dat de handdoek van je buurman een centimeter over de jouwe heen ligt. Veel koud water meenemen en dat niet alleen drinken, maar met regelmaat ook over je hoofd heen gooien. Of als je toch al een heethoofd bent de hele dag gewoon in zee gaan zitten. Of als je het allemaal te druk vindt, met een goed boek voor de open ijskast gaan zitten.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Betekenisvol leven is het beste stressmedicijn

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)