505
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Blind voor de waarheid

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Willen sommige mensen het gewoon niet zien?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Rond om je zie je mensen die helemaal niet zien wat er aan de hand is. Ze lijken verdorie wel blind voor de waarheid. Willen ze het niet zien? Kunnen ze het niet zien omdat ze er niet mee om kunnen gaan? Jijzelf ziet het natuurlijk allemaal wel. Onderzoekers hebben bekeken hoe het nu precies werkt als we daadwerkelijk blind zijn voor visuele informatie.

Het onderzoek ging om ‘blindheid door aandachtstekort’ en het gaat om letterlijk iets niet zien. Proefpersonen moesten een beeld onthouden en op de MRI werd bekeken wat er in de hersenen gebeurt als ze ook als opdracht hebben te waarschuwen als er een lichtflits is. Dat gaat dus niet. Je hersenen zijn zo druk bezig dat beeld te onthouden dat de lichtflits ze ontgaat.

Heel vervelend natuurlijk als je op je tomtom gezien hebt dat je over 50 meter naar links moet, want het risico zou kunnen bestaan dat je – hoewel je aandachtig naar de weg kijkt – een je tegemoet komende fietser niet opmerkt. Zo erg is het hoop ik niet, maar wat het onderzoek wel laat zien is dat er competitie in je hersenen is om aandacht.

Als die hersenen beziggehouden worden met een herinnering, kan het gemakkelijk gebeuren dat ze de realiteit van nu niet binnenkrijgen. Niet doortrekken naar politiek dit hoor, want dan probeer je je mening over politici die je maar niets vindt ten onrechte te baseren op iets wetenschappelijks. Het is beter om te beseffen dat we in het dagelijks leven allemaal gevuld zijn met herinneringen en daardoor een beetje gehandicapt zijn bij het vaststellen wat nu de echte werkelijkheid is.

Het weetje van donderdag nalezen: Dominante mannen in bed
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie