2.684
41

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Bloedconcert in Rotterdamse Doelenzaal

Zaterdag 30 januari voert het Iraanse staatsorkest Tehran Symphony Orchestra een ‘vrede en vriendschap symfonie’ op in de Rotterdamse concertzaal De Doelen.

In de week dat het misdadige regime in Teheran is begonnen met de ophanging van demonstranten die juli vorig jaar protesteerden tegen de verkiezingsuitslag probeert de regering van Ahmadinejad in Europa het imago op te poetsen. Het concert is onderdeel van een propagandatour die eerst Straatsburg, Brussel en Rome aandeed.

Kaartjes voor het concert zijn niet te koop maar gratis te verkrijgen via het Iraanse consulaat. Dat consulaat heeft niet zelf de zaal bij De Doelen gehuurd maar daarvoor een mantelorganisatie in Rotterdam ingezet. De directeur van De Doelen was niet op de hoogte van de betrokkenheid van de Iraanse staat.

Deze week vroeg ik hem of hij met de kennis van nu ook medewerking zou hebben verleend aan dit concert. Hij zei dat hij dit niet durfde te zeggen. Hij benadrukte nog eens dat het een besloten concert is en dat De Doelen slechts als zaalverhuurder optreedt. Dat mag zo zijn, maar De Doelen zou toch ook geen zaal beschikbaar stellen aan nazi-Duitsland, lijkt me.

In Iraanse kring is grote ophef ontstaan over dit concert. Iraanse studenten in Nederland zullen zaterdagavond demonstreren op het plein voor De Doelen. Zij vinden het ongehoord dat de Iraanse autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid, via dit concert proberen in Europa een betere reputatie te krijgen. In een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad vragen zij om het concert te verhinderen of op zijn minst te veroordelen. Iraanse musici maken bezwaar tegen het muziekstuk dat wordt gespeeld. Dit stuk zou zijn doorspekt met buskruit en kogels en zich niet lenen als symfonie voor vrede en vriendschap. Het stuk werd vorig jaar nog opgevoerd bij de viering van dertig jaar Islamitische Revolutie.

Zaterdagavond zal ik mij voegen bij de demonstranten voor De Doelen. Niet om het concert te verhinderen maar om bezoekers duidelijk te maken dat zij zich laten fêteren door een misdadig regiem. Wat wordt gepresenteerd als een vredesconcert is in werkelijkheid een bloedconcert en dat zullen de bezoekers weten ook. Ik ben overigens benieuwd te weten wie die bezoekers zijn. Volgens mij heeft Ahmadinejad in ons land helemaal niet zoveel vrienden. Het lijkt me dan ook sterk dat de zaal helemaal gevuld zal zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)