1.108
19

Gepensioneerd adviseur

Leendert Jonker is gepensioneerd adviseur en commissaris bij een Leidse woningbouwvereniging.

Blok blijft met de botte bijl hakken

 Het gaat minder rechtstreeks dan Margaret Thatcher het in de jaren 80 in Engeland deed. Maar als dit allemaal doorgaat is resultaat over een jaar of 10 - 15 het zelfde

In een vorige bijdrage gaf ik aan hoe minister Blok vanuit het marktdenken een argument heeft gevonden om de woningcorporaties een enorme poot uit te draaien: in de komende jaren zullen de ruim 400 corporaties die we in ons land hebben verhuurdersheffingen opgelegd krijgen oplopend tot een totaal van 2 miljard euro per jaar.

Nu is het zo dat er in ons land ook nog wel commerciële verhuurders zijn. Krijgen die nu ook zo’n heffing?
Drie maal raden. Inderdaad.  U heeft het in één keer goed: het antwoord is nee.  Het wetje waarop de heffing gaat worden gebaseerd zit zo in elkaar dat hij geldt voor alle verhuurders, behalve als je geen sociale huurwoningen verhuurt.

Dat is dus pech voor de corporaties. Maar er zijn tussen de corporaties grote verschillen. Er zijn er een flink aantal die de vrijheid die ze 20 jaar geleden hebben gekregen wel gebruikt hebben om hun  sociale doelstelling op een moderne manier opnieuw vorm te geven. Gelukkig is dat de meerderheid. Die zitten nu met de gebakken peren van de rampzalige beeldvorming die is ontstaan doordat bij een aantal collega-corporaties men  met derivaten is gaan experimenteren en de top aan zelfverrijking is gaan doen.
Maar goed; veel corporaties hebben dus flink geïnvesteerd. Woningen gerenoveerd en nieuw gebouwd voor de doelgroep. In eerste instantie is dat de inkomensgroep  beneden modaal. Door de uit de hand gelopen prijzen van koopwoningen – met dank aan de hypotheekrenteaftrek! – zijn er voor mensen met een inkomen vlak boven modaal, zeg tot zo’n 45.000.= euro per jaar veel te weinig betaalbare woningen beschikbaar. Dat geldt zowel voor huur- als koopwoningen.
Corporaties hebben dat gezien en zijn voor deze groep ook wat duurdere huurwoningen gaan bouwen of hebben bestaande huurwoningen na renovatie de huurprijs opgetrokken tot boven de grens van de sociale huursector: nu ca 680.= per maand. Voordeel:
•    ook die doelgroep wordt op die manier geholpen aan een voor hen betaalbare woning,
•    omdat de verhuur van die woningen een bescheiden rendement op levert wordt het gemakkelijker om de goedkopere woningen blijvend met een lagere huurprijs te exploiteren.

Maar dat is niet bedoeling van minister Blok! Dat lijkt op markt verstoring! Nog erger dan onaneren voor een priester dus.
Maar kom aan, ook deze zonde kan worden bestreden. Het nieuwste voornemen van de minister is dat in de nabije toekomst corporaties alleen nog woningen mogen verhuren aan de inkomensgroep beneden modaal. Wie zich nog herinnert hoe heel Den Haag te hoop liep tegen Europa toen er uit Brussel een richtlijn kwam dat corporaties ten hoogste  10% van hun bezit aan mensen met een bovenmodaal inkomen – – ca 34.000.= euro/jaar – mogen verhuren vervalt in een holle lach.

Wie zich realiseert dat ingrijpende renovatie en nieuwbouw op dit moment niet rendabel te exploiteren zijn bij de huren voor de sociale sector ziet wat de gevolgen zijn:
•    de corporaties worden in een stevig tempo financieel leeggemolken  door de verhuurdersheffing en het verbod om rendabele huurwoningen voor de middengroepen te realiseren.
•    die zelfde middengroepen blijven opnieuw in de kou staan of moeten wachten tot de huizenprijzen in de koopsector verder dalen tot een niveau dat voor hen betaalbaar is. Het is voor onze economie niet te hopen dat men daar doelbewust op mikt.

Alles bij elkaar ontkom je niet aan de gedachte dat Blok er doelbewust op uit is de corporatiesector de nek om te draaien. Het gaat minder rechtstreeks dan Margaret Thatcher het in de jaren 80 in Engeland deed. Maar als dit allemaal doorgaat is resultaat over een jaar of 10 – 15 het zelfde. De inkomensgroepen rond en vlak boven modaal betalen het gelag. Tenminste als de huurtoeslag voor de lagere inkomens niet het volgende slachtoffer van Blok en  zijn maatjes in de coalitie worden.

Want laten we eerlijk zijn. Blok kan dat allemaal niet in zijn eentje. Hij wordt in de huidige coalitie ijverig gesteund door PvdA-paladijn Jacques Monasch. Deze sociaal democraat legt geen strobreed in de weg aan de botte markt-bijl van Blok.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)