Laatste update 02 februari 2017, 07:40
43.835
113

Kamerlid GroenLinks

Lisa Westerveld werkte als voorlichter bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) en zat voor GroenLinks in de Nijmeegse gemeenteraad. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit en was van 2007-2009 voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Ze is Kamerlid voor GroenLinks

‘Ik – blonde vrouw – voel me niet veilig’ 

Het gebeurt te vaak dat meningsverschillen niet worden opgelost met een gesprek, maar met verbaal geweld, bedreigingen en seksisme

In een late trein tussen Utrecht en Nijmegen zit een groepje aangeschoten jongens dat hoorbaar nageniet van het concert van de Dropkick Murphys. Een leuk gesprek over het concert en andere leuke bandjes volgde. Waarna werd gevraagd naar mijn tijdsbesteding die avond: een politiek debat. Als kandidaat-Kamerlid reis je immers  in deze tijd het hele land door.

Op het moment dat de naam ‘GroenLinks’ viel sloeg de sfeer volledig om en was een normaal gesprek onmogelijk. Want buitenlanders pakken onze huizen af en dat is de schuld van links. De foto van het kleine jongetje dat verdronk in de Middellandse Zee was in scène gezet om linkse partijen tot dienst te zijn. Mannen uit andere landen zijn slappelingen omdat ze vrouw en kinderen achterlaten. Om vervolgens ‘onze’ vrouwen lastig te vallen.

Daar viel weinig tegenin te brengen. Niet omdat het waar is, maar het is moeilijk terugpraten als iedere zin wordt onderbroken door scheldwoorden als ‘GroenLinks-hoer’, en ‘lelijk rotwijf’. Gevolgd door anekdotes. Negeren werkte ook niet. “Wacht maar tot we zo uitstappen. Als we in Nijmegen aankomen staan er jongens die wel weten wat ze met je moeten doen.” Waarna een explicietere omschrijving kwam: “Als ze klaar met je zijn ga je wel PVV stemmen.” In een (nep)telefoontje naar het ontvangstcomité op het station volgde een even gedetailleerde als flatteuze beschrijving: Die lelijke, blonde hoer met de rode jas moesten ze hebben.

Een paar dagen daarvoor schreef onze minister-president een brief, gericht aan alle Nederlanders. Over figuren “die in toenemende mate de stemming aan het bepalen zijn. Die bereid zijn om alles waar we als Nederland zo hard voor hebben gewerkt, omver te gooien”.

Natuurlijk, dit was een incident. Net zoals ik vorig jaar verschillende reacties kreeg op een tweet over vluchtelingen, van mensen die me onder meer “op de keukentafel wilden vernederen”. Het gebeurt te vaak dat meningsverschillen niet worden opgelost met een gesprek, maar met verbaal geweld, bedreigingen en seksisme.

Geef een reactie

Laatste reacties (113)