1.041
21

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Blunder? Nee, een waarheidsmomentje voor Romney

Het geeft fantastisch aan wat de kloof is tussen lui als Romney en zelfs de achterban van zijn eigen Republikeinse partij

In 2008 maakte Barack Obama, off the record, een onverstandige opmerking over God, guns en haat, oftewel de ingrediënten van het rurale leven in Amerika waarmee hij helemaal geen band had. Hij zei het in Pennsylvania om te proberen te verklaren waarom deze mensen zich steeds maar waar door Republikeinen lieten bedriegen.

Nu is het tijd voor een Chardonnay moment voor Romney. Er was geen twijfel aan dat Obama meende wat hij zei (en als je de volledige quote leest, dan was het nog niet zo’n slechte analyse), net zomin als er reden is aan te nemen dat Romney niet honderd procent meent dat alle Democratische kiezers, echt, alle, aan de tiet van de overheid liggen, geen inkomensbelasting betalen en, samengevat, losers zijn die voor de natuurlijk geheel op eigen kracht opgestane Romney onbereikbaar zijn.

Het is een mooi verhaal omdat het fantastisch aangeeft wat de kloof is tussen lui als Romney en zelfs de achterban van zijn eigen Republikeinse partij. Het kost enige moeite om het na Bob Dole en John McCain te zeggen, maar zelden hebben de Republikeinen zichzelf opgezadeld met een slechtere kandidaat. Bush was rijk maar volks, Reagan was rijk maar wist waar hij vandaag kwam, Romney is rijk en denkt dat de rest van de wereld dat ook zou zijn als ze maar meer waren zoals hij.

Niet de politieke stupiditeit is onthullend maar de achterliggende wereld van deze Republikeinen, wonend in hun omheinde huizen/wijken, nauwelijks belasting betalend over hun miljoenen-inkomen, is dat. Hier spreken cynische machtsbeluste lui die net doen alsof zij het recht hebben om de samenleving in te richten zodat die hen ten goede komt.

Dit stuk is overgenomen van de website van Frans Verhagen: Amerika.nl

Het laatste boek van Frans Verhagen is: Van George Washington tot Barack Obama, alle presidenten van Amerika

Geef een reactie

Laatste reacties (21)