Laatste update 10:30
2.574
39

Nederlandse Boa Bond, onderdeel van FNV Veiligheid

Ruud Kuin is sinds mei 2013 vicevoorzitter in het dagelijks bestuur van de FNV. Kuin (Haarlem, 1961) is al bijna 30 jaar een gevestigde naam binnen de FNV. In 1986 begint hij als districtsmedewerker en coördinator Noord-Holland voor FNV Jongerenbeweging. Van 1989 tot 1997 is hij kwestiebehandelaar voor de FNV Horecabond, waarna hij voor drie jaar coördinator van diezelfde bond is.

Boa’s eisen verdedigingsmiddelen!

Boa’s (buitengewoon opsporings ambtenaren) komen steeds meer in de frontlinie, maar zonder verdedigingsmiddelen, omdat de politie zich om allerlei redenen terugtrekt

Beste meneer Grapperhaus,

Begin december hielden twee Boa’s in het centrum van Amsterdam iemand aan. Die persoon verzette zich, en moest op de grond worden gelegd om in bedwang te kunnen worden gehouden. Er kwamen mensen om heen staan. Een van de omstanders filmde de boa’s met zijn telefoon, en schreeuwde tegelijkertijd dat de persoon die was aangehouden niets had gedaan. Het aantal omstanders groeide snel, meerdere mensen begonnen te roepen dat degene die was aangehouden niets had gedaan. De boa’s wachtten op de politie. De seconden tikten tergend langzaam weg. Je voelde de spanning toenemen. Waar blijft de politie? Uiteindelijk duurde het 8 minuten voordat de politie arriveerde. Dat is overigens binnen de normen. Maar in 30 seconden kun je helemaal afgetuigd worden.

Het was zomaar een incident. Het gebeurt een paar keer per week. Dan staan Boa’s voor de keus: ingrijpen of niet? Een meneer glipt zonder entreebewijs door het poortje bij het station, ingrijpen of niet? Een dame op leeftijd wordt beroofd, ingrijpen of niet? Een meisje krijgt zomaar een klap op haar hoofd van twee jochies op een brommer. Ingrijpen of niet? De boa’s grepen natuurlijk in, maar moesten het wel bekopen met lichamelijk letsel en verbaal geweld.

Geweld
86% van de Amsterdamse boa’s heeft te maken gehad met geweld. 573 geregistreerde incidenten van geweld in dit jaar tegen Boa’s in Amsterdam. En het blijft, net als in alle steden, maar stijgen. Een enkele keer zal het te maken hebben met een collega die wat onhandig opereert, zoals dat ook bij de politie het geval is. Maar dat verklaart niet het sterk groeiende grote aantal geregistreerde incidenten. En realiseert u zich dan ook dat boa’s het grootste deel niet melden. Nee, dat grote aantal van 1,6 gemiddeld per dag, is feitelijk al gemiddeld 2 per dag en zal, als u niets doet, stijgen naar 3 per dag.

De politie is vanwege capaciteitstekort en andere prioriteiten nauwelijks nog aanwezig op straat. En dat zal zeker de komende jaren niet beter worden. De boa’s, komen daardoor dagelijks in de frontlinie, maar met een lege riem. Zonder verdedigingsmiddelen. Als een bouwvakker zonder helm. En als een glazenwasser bij een flat zonder veiligheidstouw. Een werkgever die nalaat haar werknemers met een goede uitrusting op pad te sturen is volgens de wet aansprakelijk voor de gevolgen.

In het belang van de veiligheid van de burgers en in het belang van de eigen veiligheid eisen wij goede arbeidsomstandigheden, en dat begint met de juiste verdedigingsmiddelen: de bodycam, pepperspray en de wapenstok.

We krijgen vaak te horen dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt en daar moet blijven. Maar de wetgever heeft dat via de beleidsregels zelf al uitgebreid naar boa’s, als er sprake is van noodzaak. En Boa’s ervaren die noodzaak dagelijks. Of moeten ze niet meer ingrijpen? Zegt u het maar!

Specialistisch
Boa’s zouden niet goed zijn opgeleid en getraind. U weet vast dat een politiesurveillant in maximaal 1,5 a 2 jaar wordt opgeleid en dan de ‘standaard-uitrusting’ pepperspray, wapenstok, bodycam en handboeien krijgt? Een boa volgt een driejarige specialistische opleiding.

U bent verantwoordelijk voor de veiligheid en goede arbeidsomstandigheden voor de boa’s. Wij willen niet wachten op de eerste dode. We hopen dat u daarom nog eens denkt aan die aanhouding door onze boa’s in Amsterdam en die wegtikkende seconden, en die 8 minuten voordat de politie er is. Maar vooral, dat u bedenkt wat er in 30 seconden allemaal kan gebeuren? En dat is uw verantwoordelijkheid. Wij dringen er dan ook bij u op aan de boa’s uit te rusten met de genoemde verdedigingsmiddelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)