Laatste update 08:52
16.891
144

Emeritus hoogleraar politicologie

Joost Smiers is em. hoogleraar politicologie Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en auteur van Trump is not the only problem ….. Solutions for an unfair world

Boeren, wilt u de ondergang van de wereld mede op uw geweten hebben?

De boeren die vrijdag naar Amsterdam gaan, schetsen in een brief een romantisch beeld van akkerbouw en veeteelt. Joost Smiers reageert: "Ik vrees met grote vreze voor uw demonstratie in Amsterdam"

Beste mensen van Agractie,

Wij kregen uw folder over de Boer & Burger Brunch voor aanstaande vrijdag 13 december bij ons in de bus, waarschijnlijk omdat wij in Amsterdam vlakbij Rokin en Dam wonen. Het spijt me om te zeggen, maar uw folder straalt een romantisch beeld uit van de landbouw en veeteelt. U weet toch ook dat er grove misstanden bestaan? Als u het niet weet, kijk dan naar Zondag met Lubach over hoe varkens worden afgeslacht. Volgens uw folder gaan we tijdens de brunch ontdekken dat ons voedsel gemaakt wordt met respect voor mens en dier. Helaas voor u, maar in heel veel gevallen gaat het om het tegendeel: pesticiden, gerommel met mestoverschotten, beesten die hun kont niet kunnen keren, megastallen, bedwelmende geuren, fraude en bedreigingen van mensen die daar iets over zeggen.

Het merendeel van het voedsel dat hier geproduceerd wordt, is bedoeld voor export, vaak met als resultaat dat landbouw en veeteelt in arme landen kapot geconcurreerd worden, met dank aan de Europese subsidies die ooit bedoeld waren om te zorgen dat we geen honger zouden lijden en nu voornamelijk oneerlijke export bevorderen. Dan heb ik het er nog niet eens over dat het merendeel van de boeren het gewoonweg verdomt om biologisch te gaan boeren.

Het is verbijsterend dat de meeste boeren doen alsof er geen stikstof- en CO2-probleem bestaat. Als klimaatontkenners beweegt u zich in de wereld van de droombeelden van Trump, Baudet en Wilders. Het is aan u om te bepalen of u de ondergang van de wereld mede op uw geweten wilt hebben, maar weet dat ik er verontwaardigd over ben dat u zo roekeloos omspringt met het leven op aarde. Ik heb begrepen dat veel boeren een christelijke achtergrond hebben. Dan moet u uit de bijbel toch ook iets weten over de zorg die we moeten hebben voor het leven dat aan ons is toevertrouwd.

Ik vrees met grote vreze voor uw demonstratie in Amsterdam. Als u net zo te keer gaat als eerder in Den Haag, dan moeten wij de schade aan grachten, bruggen en pleinen herstellen en opruimen. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat u deze keer wel fatsoenlijk zal demonstreren. Ik denk dat u niet beseft dat u gaat demonstreren in een kwetsbare historische binnenstad.

Uiteraard begrijp ik dat sommige boeren door de banken en het verlangen steeds groter te worden tot hun nek in het financiële moeras zitten – afgezien van velen die heel goed boeren – maar laten we het dan daar over hebben: over het kapitalisme dat zich meester gemaakt heeft van onze voedselproductie en zich nergens iets aan gelegen laat liggen. Ik begrijp niet dat u het in uw folder over Boer & Burger Brunch daar niet over hebt.

Ik wens u een goede demonstratie toe, want iedereen heeft gelukkig het recht om te demonstreren, maar dan wel over het feit dat dit soort boerenbedrijven niet meer door de beugel kan en het roer om moet. Als samenleving moeten we er meer dan ruimhartig aan bijdragen dat het huidige boerenbedrijf fundamenteel op de schop gaat.

Met vriendelijke groet,

Joost Smiers


Laatste publicatie van JoostSmiers

  • Trump is not the only problem

    Solutions for an unfair world

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (144)