Laatste update 16:37
6.782
150

Student

Lasse van den Dikkenberg is student aan de Universiteit Leiden

Boerkaverbod geldt niet voor moslims volgens de nieuwe wet

Een wet kan niet gezichtsbedekkende kleding tijdens carnaval toestaan maar een boerka verbieden

2016-11-23 16:12:00 DEN HAAG - Bezoekers van de Tweede Kamer gekleed in een niqab bezoeken de Tweede Kamer, tijdens het debat in de Tweede Kamer over gezichtsbedekkende kleding. ANP BART MAAT

Carnaval
In de wet wordt een uitzondering gemaakt in tijden van “feestelijke en culturele activiteiten”. Deze uitzondering is eigenlijk met name gericht op het Brabantse carnaval waarbij mensen gezichtsbedekkende kleding dragen. Gezien de wet echter niet mag discrimineren is voor een brede redenering gekozen “feestelijke en culturele activiteiten”. Zoals antropoloog Claude Leví Strauss al vroeg opmerkte is er in veel niet-westerse samenlevingen nauwelijks een verschil tussen het religieuze en culturele leven en het dagelijks leven. Ook in de islam is dit zo, het dragen van een boerka is een culturele activiteit. Binnen bepaalde stromingen van de islam worden vrouwen geacht om zodra ze de deur uit stappen hun gezicht te bedekken. De deur uitstappen is dus een culturele activiteit waaraan deze vrouwen deelnemen. Carnaval is tijdelijk maar voor deze vrouwen vormen dit soort culturele uitingen een dagelijks onderdeel van hun leven.

Vrijheid
Voor sommige partijen zal de wet specifiek tegen de islam gericht zijn, voor anderen zal die oprecht bedoeld zijn als een algemeen verbod om communicatie makkelijker te maken. Het maakt niet zoveel uit maar de huidige formulering van de wet geeft moslims de vrijheid om een boerka te dragen. Een wet kan niet gezichtsbedekkende kleding tijdens carnaval toestaan maar een boerka verbieden. Daar hebben we, gelukkig, artikel 1 van de grondwet voor. Als je carnaval wil hebben kan je dus niet een boerka verbieden zonder artikel 1 van de grondwet te schrappen.

Ik heb niks met boerka’s of carnaval maar ik hoef ook niet van deze wet te profiteren. Ik ben blij voor andere mensen dat ze dit soort culturele uitingen kunnen doen in onze democratie. Het maakt daarbij niet uit dat ik die mensen er ‘raar’ uit vindt zien. Mijn vrijheid om mij te uiten zoals ik wil is ook vastgelegd in de wet en ik ben blij dat dit ook voor Brabanders en moslims geldt. Ik hoop dan ook dat de nieuwe wet goed wordt nageleefd en dat moslimvrouwen hun culturele activiteiten ook buiten de deur mogen voortzetten. Niet omdat ik me prettig voel bij vrouwen in een boerka maar omdat zij dit recht moeten hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (150)