Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De 'Ik doe boete'-hesjes van Eerdmans zijn doorzichtig populisme

  •  
28-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Raadsvergadering over Feyenoord City

© 2017-05-11 13:24:26 ROTTERDAM - Wethouder Joost Eerdmans in het stadhuis tijdens een debat over Feyenoord City. De gemeenteraad neemt een principebesluit over medewerking aan de verwezenlijki

Wie denkt dat zo’n hesje met 'Ik doe boete' erop beschamend is, zal van een koude kermis thuis komen
De raadsverkiezingen zijn er al binnen het half jaar en dan komt Joost Eerdmans, wethouder van Leefbaar Rotterdam altijd met onhaalbare voorstellen om het domme volk te paaien. Dat is zijn handelsmerk sinds hij zich in 2002 begon te profileren als volgeling van Pim Fortuyn. Als Eerdmans op de televisie verschijnt, heeft hij meestal een verbeten trek om de mond. Hij roept dan op tot grotere strengheid want het tuig heeft vrij spel op straat. Eerdmans roept al jaren op tot minimumstraffen zodat misdadigers niet langer rondjes kunnen rennen rond de softe rechters die volgens hem het Nederlandse justitiële systeem bemannen. Hij weet ook wel dat Nederland veel te beschaafd is om ooit tot zo’n vorm van strafrechtpleging over te gaan omdat het verhindert om maatwerk te leveren en rekening te houden met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de moordenares jaren door haar man is mishandeld en zij eindelijk heeft teruggeslagen.
Lesje Nu heeft Eerdmans iets nieuws verzonnen: naming and shaming. Als kleine misdadigers uit de gevangenis komen, dan worden zij door hun vrienden als helden ingehaald. Daar moet een einde aan komen. Daarom wil hij dat bedrijvers van kleinere misdaden en overtredingen hun taakstraffen zichtbaar verrichten. Zij moeten een geel hesje dragen met daarop bijvoorbeeld groot het opschrift ‘Ik doe boete’. Dat zal ze leren. Dan schamen zij zich dood. Dan worden zij door de hele buurt uitgelachen.
Je moet inderdaad tot het domme volk behoren – links of rechts, dat maakt niet uit – om in zo’n aanpak te geloven. Om te beginnen, het kan niet, want zoals de advocaat Spong verleden week op de televisie uitlegde, heeft Nederland al rond 1880 definitief afscheid genomen van onterende straffen. Het mág gewoon niet. Moderne versies van de schandpaal zijn verboden en anders steekt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens er wel een stokje voor. Wat zegt u nu? Reden te meer voor een Nexit? Leve Joost Eerdmans. Zegt u dat? Dan behoort u tot het domme volk dat Eerdmans zoekt, want dit hof valt niet onder de Europese Unie maar onder de Raad van Europa. Is Poetin ook lid van met zijn Russische Federatie.
Trots Toch is dat niet het belangrijkste argument. Wie denkt dat zo’n hesje met ‘Ik doe boete’ erop beschamend is, zal van een koude kermis thuis komen. Integendeel, de maten en de vrienden van de aldus gestrafte zullen op de plek verschijnen waar hij zijn arbeid verricht, om hem dankbaar de hand te drukken. Ze zullen met een megafoon raps ten gehore brengen te zijner ere. Hijzelf zal trots poseren op zijn Facebook-pagina. Wie met dat ‘Ik doe boete’-hesje op loopt, kan er een middelvinger van maken, opgestoken naar de gevestigde orde, ‘Boe!’ roepen en grommen naar de omstanders, trots zijn rug laten zien: “Ik doe boehoehoehooboete!”
’t Zal ook de kansen op eerlijk werk voor de aldus te pronk gestelde wel geweldig vergroten, hem nieuwe kansen geven. Nee, als ik drugsrunners zocht, zou ik even rondkijken wie er nu weer in zo’n hesje rondliep. “De volgende keer beter, broer, de volgende keer slimmer.” Daarom behoor je tot het domme volk als je gelooft dat deze vorm van bestraffing werkt. Het is moeilijk voor te stellen dat Joost Eerdmans dit in zijn hart niet ook beseft. Want dom is hij niet. Alleen maar een volksmenner die weet dat je met dit soort zogenaamde hardheid mensen achter je kunt krijgen die niet verder kijken dan hun neus lang is.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.