1.253
24

Historicus, journalist

Maarten van den Heuvel begon zijn journalistieke loopbaan in de redactie van de talkshow I.S.C.H.A van Ischa Meijer. Na het abrupte einde aan dat programma werkte hij onder meer bij RUR en was hij als researcher in dienst van documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen.

Zijn dienstverband bij de VARA begon bij het programma Barend & Witteman, eerst als redacteur, later als coördinator en kort als eindredacteur. Hij zette samen met Paul Witteman het populair wetenschappelijke programma Nieuwslicht op en werd er eindredacteur van. Vanaf het begin van Pauw & Witteman werkte Van den Heuvel er drie jaar als samensteller.

Daarna was hij betrokken bij de oprichting van Joop en een van de twee eindredacteuren van het documentaire-drieluik 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap', waar hij ook het boek 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden' over schreef. Dat boek werd geselecteerd voor de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. Sindsdien is hij eindredacteur van diverse televisieprogramma’s bij BNNVARA zoals ‘Witteman ontdekt’ en ‘Groeten uit Holland’ en ‘Dat had je gedacht’ van Human.

Bommen in de metro

Het was afschuwelijk nieuws gisteren: de zelfmoordaanslagen in de metro in Moskou.

Ik kan maar niet begrijpen hoe mensen zo ver kunnen zinken dat ze zichzelf temidden van een massa opblazen.

Wat me bijzonder stoorde was de Pavlov-reactie die je direct her en der hoorde: het komt door de islam.

Dat is natuurlijk wat de Russische regering graag wil dat we geloven. In deze post-9/11 tijd komen Poetin en Medvedev makkelijker weg met zware repressie als ze benadrukken dat het doelwit islamitisch is.

Maar de Tsjetsjenen vochten ook voordat ze zich bekeerden tot de islam al voor hun onafhankelijkheid en dat doen ze als moslims nog steeds.

Bovendien, als ruim meer dan 99% van de ongeveer anderhalf miljard moslims op de wereld zich niet met terrorisme bezighoudt, hoe kun je dan in vredesnaam nog volhouden dat de islam de oorzaak is van dat terrorisme. Het feit dat de laatste jaren een hoop terroristen zich moslim noemen zegt niks over de islam. Het toont op geen enkele wijze een oorzakelijk verband aan.

Als een bodybuilder een terroristische aanslag pleegt, zegt ook niemand: zie je wel het komt door het bodybuilden. Als diegene zegt dat hij handelde in de geest van het bodybuilden, of sterker dat hij tijdens het bodybuilden een openbaring heeft gehad dat de minder gespierde medemens inferieur is en dood moet, dan verklaar je hem voor gek. En dan ga je onderzoeken hoe hij tot dat idiote idee is gekomen.

Maar het zou van domheid getuigen om elke bodybuilder met een scheef oog aan te kijken.

Dit soort redeneringen levert je al gauw het predikaat ‘islamlover’of ‘dhimmie’ op. De islam is niet mijn geloof. Ik geloof in een ander soort gekkigheid, namelijk dat er geen god is. Dat moet ik zelf weten, net zoals ik vind dat moslims dat zelf moeten weten. Zo liberaal ben ik dan ook wel weer.


Laatste publicatie van MaartenvandenHeuvel

  • Vrijheid, gelijkheid, broederschap

    Oude waarden in nieuwe tijden

    2014


Geef een reactie

Laatste reacties (24)