2.432
60

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Borreltafels

Voor de zoveelste keer lag de vraag op tafel: Is Paul de Leeuw nog wel leuk?

De televisie bestaat steeds meer uit borreltafels, vermomd als talkshows. Wel leuk, ik breng een flink deel van mijn tijd door aan dat soort tafels (eten, klaverjassen, verjaardagen vieren etc.) Vervelend wordt het als er een valse ondertoon omheen hangt, zoals jl. vrijdag bij De Wereld Draait Door, de megasuperborreltafel.

Ik zag de uitzending een paar dagen later (leve Uitzending Gemist) omdat ik zaterdagavond Sinterklaas vierde. Het mediapanel behandelde voor de zoveelste keer het fenomeen Paul de Leeuw, voor de zoveelste keer lag de vraag op tafel: Is Paul de Leeuw nog wel leuk?

De vraag stellen is haar beantwoorden, dus de conferentie mondde uit in zogenaamd goedbedoelde adviezen, o.a. van de nestrix van de tafel Sonja Barend: Paul zou eens een jaartje moeten ophouden. Het klonk betuttelend en bloemzoet, maar ik vond het vooral oncollegiaal. Verpakt in een vrachtje valse complimenten, waarbij alleen Joep van Deudekom Paul van harte verdedigde. Om zijn moed en zijn ambitie om met zijn talent iets nieuws op te bouwen, tegen de stroom van kritiek in.

Paul doet wat hij goed kan en probeert dat beter te doen. En heeft geen zin om, zoals Sonja hem adviseerde, een jaar aan zijn “werktafel” te gaan zitten. Zo zitten zijn energie en inspiratie niet in elkaar. Hij gaat op het gladde ijs schaatsen en krijgt steeds meer greep op dat ijs, zo te zien. En ik word met de week blijer dat hij dat doet. Want de studio is zijn werktafel en daar mag hij van mij net zo lang aan blijven zitten als hem goed dunkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)