1.326
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Borstjes als verklaring voor meisjesmisdragingen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de effecten van vroege pubertijd van meisjes op gedrag

Meisjes en een vroege puberteit. Iedereen die er even bij stil staat beseft dat het een lastige combinatie kan zijn. Op je tiende er als een vrouw uit te zien als je nog een meisje bent, natuurlijk is dat verwarrend. Onderzoekers leggen nu een verband tussen vroege puberteit en rebels gedrag. Meisjes die vroegrijp zijn zouden vaker vechten, vaker spijbelen en op andere manieren zich ‘stout gedragen’.

Het onderzoek is gebaseerd op de antwoorden die 2600 meisjes in drie Amerikaanse steden gaven op een vragenlijst. Ze werden van hun elfde tot hun zestiende gevolgd. Gemiddeld geven tienermeisjes toe dat ze de afgelopen jaren een halve keer keer erg ondeugend geweest zijn (ja sorry, het is statistiek en de computer spuugt 0,5 uit). Vroege tieners zeggen één keer over de schreef te zijn gegaan.

Knokpartijtje
Maar waar praten we dan eigenlijk over? Zo indrukwekkend is het allemaal niet. Het gaat niet om brandstichting, moord of doodslag, maar om spijbelen en een knokpartijtje. Je kunt dan denken dat meisjes niet vechten, maar dat is natuurlijk een vooroordeel. Het is niets om je echt druk over te maken. Toch hebben de onderzoekers het over ‘delinquent acts’ en ‘bad behaviour’. Dat verheft het gedrag wel behoorlijk tot een probleem.

Waar het onderzoek toch wel zinvol voor is, is het besef dat de combinatie van een meisjesgeest in een vrouwenlichaam erg ongemakkelijk kan zijn en dat het effect daarvan er op een of andere manier uit kan komen. Is dat misschien afhankelijk van een bepaald sociaaleconomisch milieu of etniciteit? Nee, daar werd in het onderzoek op gecontroleerd.

Borstontwikkeling
Gezien het feit dat de puberteit al maar eerder komt en dat momenteel de gemiddelde leeftijd van de eerste borstontwikkeling bij meisjes met Afrikaanse achtergrond rond de acht is en van meisjes met Europese, Aziatische of Latino wortel rond de negen, dan zou je kunnen denken dat we nog wel meer spijbelen en vechtpartijtjes mogen verwachten. En dus hebben we wat meer begrip en geduld nodig. Of lost onze zorg dat op via de weg van de minste weerstand? Zal wel adhd zijn. Met een beetje ritalin gaat het weer prima.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Masturberen is goed voor je

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)