1.486
24

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico Haasbroek werkte voor VARA en VPRO onder andere als correspondent in Duitsland en New York, was hoofdredacteur van Radio en TV Rijnmond en van het NOS-Journaal.

Bos, pak als partijleider je biezen

Het ziet er naar uit ongeveer de helft van het electoraat niet naar de stembus zal gaan. Logisch, want de echte problemen worden al jaren niet opgelost.

Jammer dat het PvdA/CDA kabinet gevallen is. Ik moet nog zien dat wat er voor in de plaats komt een beter werkende meerderheid is om de crisis, waarin ons land verkeert, het hoofd te bieden. De belangrijkste veroorzakers van de val, Balkenende & Bos, zijn partijleider gebleven. Dat vind ik kwalijk. Dat je niet toe wilt geven dat je gefaald hebt om vervolgens je plaats vrij te maken voor een nieuwe leider.

Macht maakt blind. Ik durf er om te wedden dat Balkenende V in aantocht is. Domweg omdat het CDA de grootste partij zal blijven. De vorige keer dacht ik dat de kiezer wel wijzer zou zijn, maar de kiezer bracht de meeste stemmen op het CDA uit. Nederland krijgt de premier die het verdient. En te veel mensen blijven de brokkenpiloot Balkenende bewonderen en steunen. Wat een land waarin zoiets kan gebeuren.
Het ziet er naar uit dat weer ongeveer de helft van het electoraat niet naar de stembus zal gaan. Dat toont het failliet van de democratie. Waarom vraagt de politiek zich niet collectief met het schaamrood op de kaken af wat hij/zij fout doet? Ik ben het eens met de mening van Maurice de Hond die stelt: “Het is niet de kiezer die de politiek niet vertrouwt, de politiek vertrouwt de kiezer niet.” En dat voelt de kiezer.
Ik pleit al jaren voor een linkse regering, maar in plaats van dat de linkse leiders hun verantwoordelijkheid nemen, vervallen ze in onderling strategisch gekibbel. Als de PvdA niet in een linkse meerderheid gelooft, dan wordt het ook niks. Draai het om: Straal met zijn allen uit dat je – door een nieuwe inhoud te geven aan de idealen van de sociaal-democratie – overtuigend met PvdA, SP, Groen Links, D66 en de Christen Unie de crisis te lijf wilt gaan. Als je dat doet, dan maak je een kans. Daarvoor is nodig dat Bos als partijleider zijn biezen pakt, want die heeft zich steeds tegen linkse samenwerking verzet.
Van nationaal naar lokaal, de gemeenteraadsverkiezingen.
Ten onrechte worden die opnieuw gedomineerd door de landelijke politiek. Dat is de schuld van de landelijke politici en vooral de landelijke TV. Schande.
Het probleem van de gemeenteraadsverkiezingen is dat ze onvoldoende tot de verbeelding spreken. Dat moeten de gemeenten zich vooral zelf aanrekenen. Ze doen er weinig aan om een helder beleid te formuleren en dat duidelijk over het voetlicht te brengen. Ze doen veel aan PR.
Werken met communicatiebedrijfjes. Maar de echte problemen worden al jaren niet opgelost.
Ik woon in Rotterdam. Daar organiseerden ze een jongerenjaar en in 2010 start de Tour de France in Rotterdam.  Maar de probleemwijken van de jaren zeventig, zoals het Oude Westen, zijn nog steeds probleemwijken. Nu heten ze Vogelaarwijken. De bouw van het Centraal Station sleept zich al jaren voort. De stad kampt met een ‘blunderput’, een parkeergarage bij het Erasmus Medisch Centrum die veel meer gaat kosten dan begroot. Op het strand van Hoek van Holland viel bij een feest een dode, geen reden voor de nieuwe burgemeester Aboutaleb om terug te treden. (Wat – om een vergelijkbaar voorbeeld te noemen – burgemeester Leers van Maastricht voor iets veel onnozelers wel deed.) Je wordt er als burger niet vrolijk van. Van alle verboden, parkeerboetes en stijgende lokale lasten. Je hebt het gevoel dat het niet veel uitmaakt op welke partij je je stem uitbrengt.  
In de politieke reclame die op de deurmat valt wordt veel meer beloofd dan in de praktijk wordt waar gemaakt. De verlanglijstjes vertonen opvallend veel overeenkomsten. Leefbaar Rotterdam noemt man en paard als ze een stop op de instroom van kansarme migranten bepleit.
In de praktijk zullen andere partijen dat evenmin willen bevorderen, ze verzwijgen het alleen. Wat moet je als kiezer met het concrete beleid van de gemeente? In een evaluatie in het weekblad Elsevier krijgt Rotterdam een +/-, zeg maar een 5. Dat schiet ook al niet op.  
Ik weet  daarom nog niet op wie ik mijn stem zal gaan uitbrengen.
Lijst Nico wil:
* Een gekozen burgemeester
• Prioriteit voor de echte problemen zoals onderwijs, bestrijding van werkloosheid en armoede
• Opheffen van de deelgemeenten en terugdringen van de bureaucratie en dus het aantal ambtenaren
• Stoppen met een integratiebeleid en vertrouwen tonen in de burgers
Lijst Nico doet alleen niet mee aan de verkiezingen.

Laatste publicatie van Nico Haasbroek

  • De Middellandman

    100 dagen door een Rotterdamse buurt in transitie

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (24)