Laatste update 17 november 2017, 00:29
5.457
101

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Bosma staat ver af van de werkelijke waarden van het Nederlandse volk

PVV-ideloog houdt er straffantasieën op na voor wie zijn wereldbeeld niet deelt

cc-foto: Freaktography

Volgens PVV-kamerlid Martin Bosma moet minister Ollongren dertig jaar de gevangenis in omdat zij ooit zinspeelde op het uitroepen van de Republiek Amsterdam. En zulke straffen staan er volgens hem op het voorbereiden van een staatsgreep. Ongetwijfeld is de populaire volksvertegenwoordiger en plaatsvervanger van mevrouw Arib geïnspireerd geraakt door het lot van Carles Puigdemont die hetzelfde boven het hoofd hangt omdat hij in Catalonië daadwerkelijke de republiek heeft uitgeroepen.

Deze actie van het goedlachse Kamerlid leidt hier en daar tot enige bevreemding en mevrouw Ollongren wist ook niet precies wat zij er mee aan moest. Toch zijn er wel conclusies uit te trekken. Dit soort dingen komen dus in de kop van Bosma op. Daarover zit hij te fantaseren voor hij ‘s avonds in slaap valt. In deze termen denkt hij.

Bosma houdt zich al jaren lang staande in een partij die is georganiseerd volgens het leidersbeginsel. Geert Wilders bepaalt wat er gebeurt en niemand anders. Zelfstandig denken wordt gestraft met uitsluiting, zoals menig lid van de fractie al heeft ervaren. Tegelijkertijd houdt Bosma er straffantasieën op na voor mensen die zijn verwrongen wereldbeeld niet delen. Je zou hem bijna vragen: “Wat is je als kind overkomen dat je zo geworden bent?”

Hoe dan ook, dit is een belangrijk signaal. Dit soort dingen zal de PVV doen met tegenstanders, mocht zij aan de macht komen. Hen wacht de gevangenis.  In 2009 maakte de gewaardeerde volksvtegenwoordigers ook al van die grapjes. Die gingen over de neus van Clairy Polak. Bosma had het over de linkse neuzen bij de publieke omroep. “Ik zou die neuzen gaan afhakken. Ooh, ik zie Clairy Polak al liggen.”

Als de PVV aan de macht komt, dan is het met de vrijheid  gedaan. Wat dat betreft lijken Wilders en Bosma op Erdogan, die zei: “Democratie is slechts de trein die wij nemen tot wij op onze bestemming zijn aangekomen.” Daarna nemen rancune en haat het over.

Bosma heeft opnieuw laten zien hoe ver hij en zijn hele partij afstaan van de werkelijke waarden die de Nederlanders zich in een lang historisch proces hebben eigen gemaakt. Hij besmeurt de vlag waar hij sinds een paar dagen uitzicht op heeft.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (101)