Laatste update 10:41
2.632
66

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Boycot bedrijven die geen belasting betalen

Het zijn de grote bedrijven en de superrijken die echt doen wat bijstandsgerechtigden altijd wordt verweten: zij maken misbruik van de voorzieningen

Eerst heffen ze de dividendbelasting op omdat anders grote bedrijven Nederland zullen mijden of zelfs verlaten. Dat kost vreselijk veel werkgelegenheid, waarschuwt de minister-president zonder één cijfer te overleggen. Dan spelen ze verontwaardiging als hackers het publiek weer eens een inkijkje geven in het fiscale gedrag van de superrijken en de internationale ondernemingen.

Belasting
cc-foto: Mystic Mabel

Ze blijken dankzij slimme trucs toch al nauwelijks of geen belasting te betalen. Weliswaar doet de nagelnieuwe staatssecretaris voor financiën Menno Snel of hij zijn achternaam niet ten onrechte draagt is maar de eerste maatregelen zullen pas na 2020 genomen worden. Ondertussen heeft Nike juist gemak van Nederland als het gaat om het ontwijken van belastingen. Dat is al jaren zo zonder dat er een Haagse haan naar kraait. Behalve de rode natuurlijk maar die kunnen gemakkelijk worden weggelachen.

Het zijn de grote bedrijven en de superrijken die echt doen wat bijstandsgerechtigden altijd wordt verweten: zij maken misbruik van de voorzieningen die worden gefinancierd uit de belastingen die de gewone mensen wel betalen. Eigenlijk zouden overheden ze straal moeten negeren als ze een beroep op hen doen. Gehackt? Ha ha, zoek het zelf maar uit. Nee, de straat voor uw bedrijf wordt niet meer geplaveid. Inbraak? Dan hadden jullie maar dubbele sloten moeten nemen. Vrachtwagens met schoenen leeggehaald door een of andere Oost-Europese maffia? We huilen tranen met tuiten jongens, wat érg voor jullie. Bewaking, wilt U even boven komen en die lobbyist de trap af smijten. Nee meteen. Ja, dank U wel.

Maar zulke dingen gebeuren alleen in wraakfantasieën en van de huidige regering hebben we evenmin iets te verwachten behalve een beetje window dressing. Het enige wat je als burger kunt doen is zo’n asociaal bedrijf zelf boycotten. Mijd Starbucks en drink je koffie bij een onafhankelijk zaakje, dat wel belasting betaalt. Draag geen Nikes maar sportschoenen van een andere merk. Loop met een grote boog om iPhones en andere Apple producten heen. Neem tussen de bedrijven door afscheid van dat gruwelijke Windows 10. Haal die ouwe laptop te voorschijn en laad er Lubuntu, Puppy of een andere Linux distributie op. Hij blijkt opnieuw snel en handzaam en het zijn nog gratis stuurprogramma’s ook. Weet je wat, aarzel niet begin gelijk:

http://lubuntu.net/

http://puppylinux.org/main/Overview%20and%20Getting%20Started.htm

Houd zoveel mogelijk van je zuurverdiende centen uit de klauwen van de graaiers. Je maakt er de revolutie niet direct mee maar het geeft wel een goed gevoel.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (66)