2.258
135

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Boycot je eigen belastingontwijker

Mij kom je nooit meer tegen in de Starbucks. Maak een keuze, kom ook in actie

Zelfs de staatsbank ABN Amro blijkt aan belastingontwijking te doen en met SNS Reaal zal het niet anders zijn. Gelukkig heeft Diederik Samsom vrijdagavond in College Tour beloofd dat de PvdA aan zulke praktijken een eind zal maken. Niet van de ene op de andere dag maar gaandeweg. Met die banken kan hij maandagochtend beginnen. Een telefoontje naar Dijsselbloem moet genoeg zijn. Hij is immers namens ons allemaal de enige aandeelhouder. Eén gesprek over belastingmoraal met Gerrit Zalm en – als het nodig is – SNS-baas Gerard van Olphen moet voldoende zijn. Vervolgens gaat er een kleine wenk naar financiële instellingen die nog aan het staatsinfuus liggen.

We kunnen – zeker in deze zware tijd – niet alles aan de regering overlaten. Zij verdient een steuntje in de rug door directe actie van de burgers. Wat staat ons persóónlijk te doen om belastingontwijkers aan te pakken? We raken ze waar het zeer doet, we onthouden ze onze klandizie.

Zoveel bedrijven weten zich met slimme trucs aan hun maatschappelijke verplichtingen te onttrekken dat je daarin niet consequent kunt zijn, tenzij je eet uit eigen tuin. Dat is helemaal niet erg. In de goede strijd doet iedereen het haalbare. Kijk waar je altijd koopt en mijdt een of meer bedrijven die op de lijst van belastingontwijkers staan. In je eentje kun je niet meer uitdelen dan een speldenprik maar tienduizenden speldenprikken doen grote schade.

Het is ook mogelijk om een paar voorbeeldbedrijven uit te zoeken. Mij zul je bijvoorbeeld nooit meer in Starbucks zien. Als ik trek heb in koffie ga ik liever naar zo’n eenmansbuurtcafé, dat het straks moeilijk genoeg krijgt vanwege het rookverbod. Zo’n kastelein zet de koffie nog met liefde en het is nog goedkoper ook dan die fancy-bekers van een multinational. Bovendien help je een kleine ondernemer bij zijn overlevingsstrijd. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Maak een keuze. Kom in actie. Boycot je eigen belastingontwijker.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (135)