6.268
128

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Boze burger is plots niet boos

Dat mensen ontevreden zijn over zaken waar ze het niet mee eens zijn of die gewoon echt slecht zijn, snap ik wel. Maar toch is er iets wat ik nog steeds niet begrijp aan die boze burger.

De boze burger, die kennen we inmiddels wel. We hebben maanden- zo niet jarenlang moeten horen wat die burger vindt dat er allemaal niet deugt. En dat het allemaal radicaal anders moet. Dat we bijvoorbeeld uit de Europese Unie moeten gaan.

cc-foto: Ashley Buttle

Dat mensen ontevreden zijn over zaken waar ze het niet mee eens zijn of die gewoon echt slecht zijn, snap ik wel. Maar toch is er iets wat ik nog steeds niet begrijp aan die boze burger. Deze week gaf de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, een interview over de regeringsverklaring die was voorgelezen door de koningin. Het werd betiteld als het slechtste interview uit de geschiedenis. En dat lag niet aan de interviewer. Boris Johnson, de man die de campagne aanvoerde om uit de Europese Unie te stappen en wel wordt gezien als de toekomstig opvolger van premier Theresa May, bleek gewoonweg niets te weten van het beleid van de regering waar hij deel van uit maakt.

Hij zocht wat in z’n papieren, stamelde, probeerde te ontsnappen met wat algemeenheden en met een grap, maar ook dat middel waarmee hij zich wel vaker uit lastige situaties weet te redden mislukte. Gewoon omdat er helemaal niemand lachte.

De clip van het interview ging de wereld rond. Burgers, commentatoren en politici reageerden verbijsterd. De enige die je niet hoorde was de boze burger. Gek hè? Hoe kan dat? Zou het komen omdat de boze burger zichzelf stiekem toch zo herkent in die Boris?

Column uitgesproken bij De Nacht van de Radio

Geef een reactie

Laatste reacties (128)