Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Braziliaanse boswet van belang voor hele wereld

  •  
22-05-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Berekeningen laten zien dat de nieuwe wet kan leiden tot de vernietiging van 22 miljoen extra hectare regenwoud
Toen ik in februari in New York de UN Forest Hero Award ontving, was ik een trotse Braziliaan. Terwijl ik daar stond naast anderen, die zich inzetten voor de bossen in Indonesië, Kameroen, Rusland en Japan, dacht ik aan mijn thuis: de Amazone.
In 1992, ten tijde van de eerste UN Earth Summit, sloot ik me aan bij Greenpeace om een campagne te ontwikkelen om de Amazone te beschermen. De Amazone bevat de helft van alle overgebleven tropische regenwouden op aarde. In de twintigste eeuw heeft de mensheid een enorme technische en economische vooruitgang geboekt. Helaas heeft diezelfde ontwikkeling er voor gezorgd dat er in korte tijd enorme gebieden met eeuwenoude bossen zijn vernietigd. De afgelopen vijftig jaar is ongeveer de helft van al het tropische regenwoud op aarde verdwenen. En nog steeds gaat er elke 2 seconden een stuk regenwoud zo groot als een voetbalveld verloren.
Tot mijn ontsteltenis heeft het Braziliaanse congres afgelopen week een wet aangenomen waardoor de ontbossing in de Amazone een enorme toevlucht zal nemen en criminelen amnestie krijgen voor het illegaal kappen van regenwoud in het verleden. Berekeningen van de Universiteit van Sao Paolo laten zien dat de nieuwe wet kan leiden tot de vernietiging van 22 miljoen extra hectare regenwoud. En dat terwijl Brazilië de afgelopen decennia een voorloper in duurzame ontwikkeling was. Een snel groeiende economie ging hand in hand met het terugdringen van de ontbossing.
Tijdens de teleurstellende Klimaattop in Kopenhagen was het de toenmalige Braziliaanse president Lula da Silva die zich aan een vermindering van de boskap in Brazilië met maar liefst 80% in 2020 committeerde. In 2011 was de ontbossing in de Amazone al verminderd tot het niveau van 1968. Echter volgens berekeningen van het Braziliaanse Institute for Applied Economic Research (IPEA) zal Brazilië als gevolg van de nieuwe boswet deze doelstelling bij lange na niet halen.
De wetenschap heeft aangetoond dat het beschermen van de Amazone niet een aardigheidje is maar pure noodzaak voor het voortbestaan van de aarde; voor de biodiversiteit, voor het klimaat en voor de wereldbevolking. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een kwart van alle bestaande planten en diersoorten op aarde in de Amazone leven. Ongeveer een vijfde van al het zoete water vindt haar oorsprong in de Amazone. De regen die het oerwoud genereert wordt voor de landbouw gebruikt tot ver in het Midwesten van de Verenigde Staten. We zijn afhankelijk van voedsel en planten uit de Amazone, en de kans is groot dat bij het gebruik van medicatie tegen bijvoorbeeld kanker de grondstoffen voor de medicijnen uit de Amazone komen. Kortom, de wetenschap heeft bewezen dat de Amazone een zeer essentiële rol heeft in het voortbestaan van al het leven, inclusief dat van de mens, op aarde. Toch zijn er politici en bedrijven in Brazilië bereid onze gezamenlijke toekomst op het spel te zetten om er zelf beter van te worden.
Komende maand vindt in Brazilië de UN duurzaamheidsconferentie Rio+20 plaats en zal de huidige president Dilma Roussef wereldwijd in de schijnwerpers staan. Wil zij daar een geloofwaardige gastvrouw zijn en een echte leider in duurzaamheid dan moet zij de Amazone beschermen tegen criminelen. Ik vraag de president daarom haar veto uit te spreken tegen deze nieuwe wet en te gaan staan voor Zero Deforestation. Als Dilma Roussef dat doet is zij niet alleen een Forest Hero, maar een Braziliaanse held voor de rest van de wereld en voor komende generaties.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.