1.339
13

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Breng de spoorwegpolitie terug

Het Wilde Westen is geen goed model om de toekomst vorm te geven

Het zal best wel goed bedoeld zijn, het jongste plan van de stichting Maatschappij en Veiligheid om de burger meer te betrekken bij de ordehandhaving in de trein maar ze begeeft zich wél op een hellend vlak.

Als een conducteur moeilijkheden krijgt, als geweld dreigt, dan wijst hij eenvoudigweg een passagier aan die hem dan moet helpenMedereizigers laten zo iemand niet alleen staan. Daarna ziet de agressor een hele coupé tegen zich. Dan zal hij zich wel terugtrekken. Of niet natuurlijk. Of niet. Zo reist de beruchte kwaadwillende passagier ook niet altijd alléén. Het kan zijn – vaker dan je denkt – dat hij bondgenoten bij zich heeft. Maar daar gaat het nog niet eens om. Het gaat om het principe.

In oude westerns zag je het ook wel eens: dat de held, een eenzame sheriff in een chaotisch ongeorganiseerd gebied, Jan en alleman uitroept tot deputy, waarna zij verplicht zijn om met hem de grote showdown aan te gaan tegen de veedievenbende voor de saloon.

Het plan van de stichting Maatschappij en Veiligheid symboliseert een overheid die het opgeeft en haar aanspraak op het geweldsmonopolie aan de wilgen hangt. Het is de beste manier om de burger ervan te overtuigen dat hij geen waar meer voor zijn geld krijgt. Die wordt met torenhoge boetes in de problemen gebracht, als hij bij het aanvragen van zorgtoeslag of een uitkering ergens iets verkeerd aanvinkt. Hij komt op straat allerlei geüniformeerden tegen met het woord ‘handhaving’ groot op hun rug geschreven maar als het link wordt, mag hij het karwei zélf opknappen.

Het plan van Maatschappij en Veiligheid zal dan ook alleen maar leiden tot meer cynisme ten opzichte van de overheid en haar regelgeving. En wellicht tot nog een verschijnsel dat je wel in oude cowboyfilms tegen kwam: vigilantes. Die zouden met zijn allen de orde wel eens even handhaven. De held wist dan op het nippertje te voorkomen dat een onschuldige werd opgehangen, bijvoorbeeld de broer van de lieve meid die hij aan het einde kreeg. Zo gaat dat in de film. In de echte maatschappij krijg je dan lynchmobs.

Het wilde westen is geen goed model om de toekomst van Nederland vorm te geven. Breng de spoorwegpolitie terug. Daar betalen we belasting voor. 

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (13)