Laatste update 16:25
2.169
5

Oud-Partner Eberhard van der Laan, Legal Controller

Casper Schouten is voormalig partner bij Kennedy van der Laan en werkt nu als legal controller.

Brief aan Amsterdammers: Stem voor de stad. En stem voor elkaar.

In 1998 werd ik door Eberhard van der Laan gevraagd om als advocaat op het mede door hem in 1992 opgerichte kantoor Kennedy Van der Laan te komen werken. Die kans liet ik niet aan mij voorbij gaan. In september van dat jaar maakte ik de overstap en ik voelde me al snel thuis. Eberhard was een sociaal democraat in hart en nieren. En inspirerend. Ik meldde mij nog datzelfde jaar aan als lid van de PvdA.

We raakten bevriend. Een vriendschap waaraan op 5 oktober 2017 helaas een einde kwam. Die dag was ik ’s avonds te gast in de uitzending van “Met het oog op morgen” om te praten over onze oud-burgemeester.

CC-foto: mau_ry

Na de uitzending reed ik samen met Marjolein Moorman de voorzitter van de PvdA fractie in de gemeenteraad, die ook te gast was in het programma, terug naar Amsterdam. We hadden het vooral over de betekenis en de noodzaak van de sociaal democratie voor Amsterdam. En hoe belangrijk Amsterdam als stad is voor het behoud van een levendige sociaal democratische beweging. Ik herkende de bevlogenheid en het geloof in de vooruitgang waarmee ik eerder in 1998 in aanraking was gekomen. Het voelde vertrouwd. En ook heel urgent.

Ik heb mij de afgelopen weken regelmatig afgevraagd wat hij zou vinden van de ontwikkelingen in Amsterdam in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. En van het verlies van de sociaal democratie. Wereldwijd. En hier in Amsterdam, zijn geliefde stad.

De kans is groot dat de PvdA na 21 maart aanstaande een veel kleinere rol zal spelen in Amsterdam. En ik vind dat uit de grond van mijn hart doodzonde. De sociaal democraten hebben altijd een belangrijke stempel gedrukt op Amsterdam en bijgedragen aan het welzijn van de stad. Amsterdam heeft veel te danken aan de politieke keuzes die in het verleden zijn gemaakt. Of het nou gaat om volkshuisvesting, cultuur of onderwijs, de sociaal democraten hebben zich altijd ingezet voor een sociale stad waar voor iedereen een plekje is. Een lieve stad.

Dit ideaal van de sociaal democratie is des te belangrijker nu Amsterdam een stad van de rijken dreigt te worden. We zien dat de polarisatie tussen verschillende groepen in de stad steeds meer toeneemt. Er komen nieuwe partijen op die zich met holle retoriek richten op deelbelangen en daarmee groepen mensen in de stad tegenover elkaar zetten. De partij die zich altijd sterkt heeft gemaakt voor het algemene belang en de inclusieve samenleving lijkt gek genoeg voor steeds minder mensen aantrekkelijk te zijn.

Duncan Stutterheim riep eerder deze week de Amsterdammers op om goed na te denken over de stem die zij bij de gemeenteraadsverkiezingen uit gaan brengen. Hij stelde de vraag of de stad beter wordt van al die nieuwe mensen en partijen. Hebben we nu niet juist een partij nodig die zorgt voor verbinding in plaats van polarisatie? Die zorgt voor alle inwoners van Amsterdam in plaats van alleen voor een selecte groep? Een partij ook die de beste burgemeester van Amsterdam heeft voortgebracht. “Zorg goed voor de stad en voor elkaar”. Ik hoop van harte dat mijn mede Amsterdammers deze opdracht meenemen bij het maken van hun keuze op de 21e .

Geef een reactie

Laatste reacties (5)