874
13

Tweede Kamerlid PvdA

Ed Groot studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ging na zijn studie aan de slag als redacteur bij Het Financieele Dagblad. Van 1996 tot 2000 maakte hij een uitstapje als speechschrijver op het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid, waarna hij terugkeerde naar het FD als redacteur en columnist. In 2010 werd hij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer.

Brievenbusfirma’s pakken we aan

Internationale belastingontwijking: Wie niet wil praten heeft de schijn tegen

Voor het eerst gaat Nederland eenzijdig maatregelen nemen tegen brievenbusfirma’s die hier niets doen behalve enorme kapitalen doorsluizen naar zonnige oorden. Zij krijgen voortaan geen ‘tax rulings’ meer en allemaal moeten ze gaan voldoen aan substance-eisen.

Bij vermoedens van belastingontwijking dan wel dubbele niet-heffing gaat de Belastingdienst voortaan actief buitenlandse belastingdiensten inlichtingen verstrekken. We gaan ook onze belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden stuk voor stuk herzien en voorzien van anti-misbruikbepalingen. Daar ben ik trots op.

Afgelopen week vond de hoorzitting in de Tweede Kamer over internationale belastingontwijking plaats. Een goede bijeenkomst, maar ontsierd door de afwezigheid van iconen als Google, tijdschrift The Rolling Stone en Starbucks. Dat is jammer, want in Nederland proberen we nog te luisteren. Maar wie niet wil praten heeft de schijn tegen.

De trustkantoren en de Amerikaanse Kamer van Koophandel zijn teleurgesteld. Zij vrezen dat buitenlandse investeerders worden weggejaagd en dat hoofdkantoren wegtrekken uit Nederland. Natuurlijk moeten we hun zorgen serieus nemen. Daarom blijven we belastingverdragen afsluiten om dubbele belasting te voorkomen. Bedrijven die in Nederland willen investeren en banen scheppen blijven welkom. Maar de onderkant, de lege brievenbusfirma’s die niet willen investeren maar wel willen profiteren van onze fiscale voordelen, die snijden we weg.

Dit artikel verscheen ook op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (13)