819
33

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Brokkenpiloten

Een voor een komen de vijf partijen van de Kunduz-coalitie terug op de forenzenbelasting

Nu de vijf partijen van de Kunduz-coalitie merken dat zij door de kiezer afgerekend zullen worden op hun forenzenbelasting, krabbelen ze een voor een terug. Het hele thema is over de verkiezingen heen getild omdat het zo ingewikkeld is om de regeling in te voeren. Wat een verregaande nonsens.

Het is helemaal niet ingewikkeld. Reiskostenvergoedingen worden bij het inkomen opgeteld en de aftrekpost reiskosten woon-werkverkeer wordt geschrapt. Daarmee wordt het belastingformulier nog eenvoudiger ook.

Van liegende politici mag je toch tenminste verwachten dat zij geloofwaardig liegen maar de protagonisten van Kunduz komen niet verder dan doorzichtige smoesjes.

Overal, lees je in bezorgde commentaren, moeten de grote middenpartijen wijken voor het populistisch alternatief omdat zij steeds door de kiezer afgerekend worden op de harde en moeilijke maatregelen die zij durven nemen. Dat zouden ze wel willen. Ze krijgen de rekening gepresenteerd voor hun onbekwaamheid, hun amateuristische spins en het steeds opzichtiger gedragen brevet van onvermogen.

Daar is deze poging om zich onder de consequenties van de forenzenbelasting uit te draaien, een treffend voorbeeld van. Je kunt tenslotte ook eerlijk zeggen, dat je een vergissing hebt gemaakt. Dat schept meer geloofwaardigheid dan dit gedraai en dit gejok.

Nu geven de leiders van de Kunduz-partijen maar een ding aan: dat ze brokkenpiloten zijn.

Nadere achtergrond hier 

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (33)