574
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bronnen van agressie

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Waar agressie in mannetjes nog meer vandaan komt, behalve testosteron

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dit  zal niet als een verrassing komen, maar een analyse van alle bestaande wetenschappelijke literatuur duidt erop dat lichamelijk geweld en knokpartijen samen hangen met competitie tussen mannen. Het materiaal laat zien dat de grote verschillen tussen agressie bij mannen en vrouwen op z’n grootst zijn als mensen tussen 20 en 30 jaar zijn. Dat verschil tussen mannen en vrouwen is overigens indrukwekkend en mannen vertonen op die leeftijd ook veel meer riskant gedrag. Het begint allemaal in de puberteit als de baard in de keel en wat haar op de piemel verschijnt. Ja, testosteron.
Maar het is niet alleen dat. Er is ook altijd iets dat dat als trigger functioneert voor agressie. Wat dat betreft geeft het onderzoek overigens bijzonder veel inzicht in mannengedrag. Agressie wordt opgeroepen door een groot verschil tussen arm en rijk en als er veel seksueel actieve mannen in de omgeving van een kleinere hoeveelheid seksueel actieve vrouwen zijn.
Mannetjes blijven mannetjes en de samenleving betaalt kapitalen aan het voortdurend corrigeren en sturen van hun gedrag, maar er is één troost: er werd geen verschil tussen mannen en vrouwen gevonden als het ging om indirecte agressie.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie