7.013
17

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Bulderen van het lachen met Hitler

Er Ist Wieder Da toont venijnige verleidingskunst

“In het begin lachte de mensen ook om Hitler,” zegt een dement joods omaatje in Er Ist Wieder Da als ze oog in oog staat met de dictator. Maar dan vergaat het lachen en zo houdt de veelbesproken Duitse komedie het publiek een wrange lachspiegel voor.


Door magische krachten die verder niet worden toegelicht ontwaakt Adolf Hitler in Berlijn 2014. Als een kip zonder kop scharrelt Hitler rond door het moderne, multiculturele Duitsland, tot hij wordt opgepikt door een gesjeesde televisiemaker die in deze zonderling een Borat-achtige provocatiekomiek meent te zien, waarmee hij zijn comeback kan maken. Met behulp van social media en een paar opportunistische televisiebobo’s wordt Hitler binnen de kortste keren een kijkcijferkanon. 

De lakmoesproef voor goede komedie is simpel: wordt er vaak en hard genoeg gelachen? Bij Er Ist Wieder Da is het antwoord op die vraag onmiskenbaar ‘Ja!’. Hitler’s observaties over de hedendaagse Duitse politiek, zijn verbijstering over moderne technologie en zijn potsierlijke, archaïsche taalgebruik zijn genoeg om bulderende lachsalvo’s lost te maken. Dit is te danken aan komiek Olivier Masucci die met ijzeren overtuigingskracht Hitler tot leven brengt maar ook aan de ongemakkelijke reacties van de mensen om hem heen, vaak non-acteurs die niet wisten dat ze werden gefilmd.

Niet alle scènes zijn even geslaagd, met name als Hitler van het scherm verdwijnt en de bijrolacteurs het van hem moeten overnemen wordt het wat krukkig. Ook is de film aan de lange kant, het romantische nevenplot bijvoorbeeld had niet gehoeven. Maar tegen het einde van de film wordt de gulle lach sowieso steeds ongemakkelijker en verkrampter.

Er Ist Wieder Da is meer dan alleen een komedie die draait rond één grappige vondst. In de film komen Duitsers er steeds voor uit dat onder de act van die malle Hitler-komiek toch wel waarheden schuilen. Ook de kijkers moeten tot hun verbijstering bekennen dat ze de massamoordenaar ergens wel erg aandoenlijk vinden. Zijn populariteit groeit en kan opnieuw makkelijk doorslaan naar geweld. In de jaren dertig gaf het volk Hitler de macht. Als Hitler een maniak was, wat maakt dat dan van het volk, zo stelt Hitler zelf aan het slot. Het enge is dat dit zo weer kan gebeuren.

In een slotakkoord, dat vermoedelijk te elfder ure in de film is gemonteerd, trekt Er Ist Wieder Da rechtstreeks een lijn naar het vluchtelingendebat dat Europa de afgelopen maanden is gaan beheersen. Dit zal de film ongetwijfeld veel kritiek opleveren, maar het is altijd verfrissend als makers hun nek durven uit te steken een duidelijk statement maken.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (17)