679
17

Oud-Tweede Kamerlid

Harry van Bommel (1962) was van 1998 tot 2017 lid van de Tweede Kamer
voor de SP. Hij was daar woordvoerder Europese en Buitenlandse Zaken.
Hij was tevens lid van de parlementaire assemblee van de NAVO en de
OVSE. Voorafgaand aan zijn Kamerlidmaatschap was Van Bommel van
1994-1998 gemeenteraadslid in Amsterdam en lid van de stadsdeelraad
Amsterdam-Oost (1990-1994). In 2017 zei hij zijn lidmaatschap van de SP
op uit onvrede over het gebrek aan interne democratie in de partij.

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van
Amsterdam en behaalde eerder een lesbevoegdheid aan de Hogeschool
Windesheim. Hij doceerde enkele jaren Nederlands en Engels aan het
ROC-Amsterdam. Tegenwoordig werkt Van Bommel als strategisch
bestuursadviseur van het college van Burgemeester en Wethouders in
Zwolle. Naast deze functie treedt hij op als internationaal
verkiezingswaarnemer voor de OVSE en als politiek consultant en trainer.

Burgemeester gezocht

Maakt Henk Westbroek eigenlijk wel een kans? Of zal de VVD aan de PvdA laten weten dat Utrecht nu eindelijk eens in liberale handen moet komen?

Utrecht is op zoek naar een nieuwe burgemeester en er hebben zich 26 kandidaten gemeld. De media noemen onder meer de kandidatuur van Agnes Jongerius (PvdA en ex-FNV), Jan van Zanen (VVD), Jhim van Bemmel (ex-PVV), Henk Westbroek en Yet van den Bergh (beiden ex-Stadspartij Leefbaar Utrecht) en de vroegwijze puber Hidde van Koningsveld (17). De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad heeft hier een leuk klusje aan.

In de profielschets wordt gevraagd om een netwerker met humor en een goede belangenbehartiger. Politieke ervaring is geen noodzaak en een ambtswoning wordt niet geboden. Dat is de erfenis van de huidige burgemeester Wolfsen die wel heel erg lang op zoek bleef naar een geschikte woning. Ambtswoningen voor burgemeesters zijn ook niet meer van deze tijd. Allemaal verkopen zou ik zeggen en de gemeentelijke tekorten mee verkleinen.

Onder de sollicitanten zitten minimaal zeven PvdA’ers maar zowel Amsterdam als Rotterdam hebben al een PvdA’er als burgemeester. Formeel is de burgemeestersbenoeming niet politiek maar als een PvdA’er de post krijgt, zal deze partij elders ruimte aan de VVD moeten laten. Feit blijft dat veel belangrijke functies toch afhangen van je politieke achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan de Raad van State, de SER en tal van internationale functies. Hoog tijd om met die slechte traditie te breken. Dat kan nu in Utrecht.

Mijn advies aan de vertrouwenscommissie in Utrecht: Kies iemand met bewezen humor, netwerk en een groot hart voor Utrecht! Henk Westbroek is zo iemand. Hij vroeg zich zingend af of er leven is op Pluto en concludeerde dat vriendschap een illusie is. In de politiek geldt dat laatste zeker en de zittende burgervader zal dat meteen bevestigen. Westbroek heeft ook geen ambtswoning nodig want daar is hij veel te gewoon voor. Is ook vast niks voor Julia.

Maar maakt Henk eigenlijk wel een kans? Is het niet veel waarschijnlijker dat de VVD aan de PvdA laat weten dat deze stad nu eindelijk eens in liberale handen terecht moet komen en er dus gekozen moet worden voor Jan van Zanen, VVD’er en nu nog burgemeester van Amstelveen? Wellicht schrikt het ontbreken van een ambtswoning Van Zanen af maar dat is geen garantie. Wat mij betreft wordt begin januari volgend jaar Henk de eerste burger van Utrecht. Dan wordt de praktijk van partijpolitieke benoemingen doorbroken en komt er eindelijk eens wat muziek in het ambt. Daar zullen ook alle honderdjarigen in Utrecht blij mee zijn.

Volg Harry van Bommel ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (17)