677
17

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Burgemeester gezocht

Maakt Henk Westbroek eigenlijk wel een kans? Of zal de VVD aan de PvdA laten weten dat Utrecht nu eindelijk eens in liberale handen moet komen?

Utrecht is op zoek naar een nieuwe burgemeester en er hebben zich 26 kandidaten gemeld. De media noemen onder meer de kandidatuur van Agnes Jongerius (PvdA en ex-FNV), Jan van Zanen (VVD), Jhim van Bemmel (ex-PVV), Henk Westbroek en Yet van den Bergh (beiden ex-Stadspartij Leefbaar Utrecht) en de vroegwijze puber Hidde van Koningsveld (17). De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad heeft hier een leuk klusje aan.

In de profielschets wordt gevraagd om een netwerker met humor en een goede belangenbehartiger. Politieke ervaring is geen noodzaak en een ambtswoning wordt niet geboden. Dat is de erfenis van de huidige burgemeester Wolfsen die wel heel erg lang op zoek bleef naar een geschikte woning. Ambtswoningen voor burgemeesters zijn ook niet meer van deze tijd. Allemaal verkopen zou ik zeggen en de gemeentelijke tekorten mee verkleinen.

Onder de sollicitanten zitten minimaal zeven PvdA’ers maar zowel Amsterdam als Rotterdam hebben al een PvdA’er als burgemeester. Formeel is de burgemeestersbenoeming niet politiek maar als een PvdA’er de post krijgt, zal deze partij elders ruimte aan de VVD moeten laten. Feit blijft dat veel belangrijke functies toch afhangen van je politieke achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan de Raad van State, de SER en tal van internationale functies. Hoog tijd om met die slechte traditie te breken. Dat kan nu in Utrecht.

Mijn advies aan de vertrouwenscommissie in Utrecht: Kies iemand met bewezen humor, netwerk en een groot hart voor Utrecht! Henk Westbroek is zo iemand. Hij vroeg zich zingend af of er leven is op Pluto en concludeerde dat vriendschap een illusie is. In de politiek geldt dat laatste zeker en de zittende burgervader zal dat meteen bevestigen. Westbroek heeft ook geen ambtswoning nodig want daar is hij veel te gewoon voor. Is ook vast niks voor Julia.

Maar maakt Henk eigenlijk wel een kans? Is het niet veel waarschijnlijker dat de VVD aan de PvdA laat weten dat deze stad nu eindelijk eens in liberale handen terecht moet komen en er dus gekozen moet worden voor Jan van Zanen, VVD’er en nu nog burgemeester van Amstelveen? Wellicht schrikt het ontbreken van een ambtswoning Van Zanen af maar dat is geen garantie. Wat mij betreft wordt begin januari volgend jaar Henk de eerste burger van Utrecht. Dan wordt de praktijk van partijpolitieke benoemingen doorbroken en komt er eindelijk eens wat muziek in het ambt. Daar zullen ook alle honderdjarigen in Utrecht blij mee zijn.

Volg Harry van Bommel ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (17)