Laatste update 10:03
3.522
55

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Burgemeester Molenbeek zwom in de fuik van De Winter en Wilders

Als ik daar de burgemeester was, zou ik zélf safari’s organiseren

Burgemeester Françoise Schepmans van de Brusselse gemeente Molenbeek is netjes in de fuik gezwommen die Filip de Winter en Geert Wilders samen hadden gezet. Zij verbood het bezoek van de beide politici aan haar stadsdeel omdat dit de openbare orde in gevaar zou brengen. Nu is het beoogd resultaat bereikt zonder dat zij de deur uit hoeven. De provocatie is geslaagd. Op donderdag al verklaarde Wilders dat Molenbeek geen stukje België meer is maar een stukje Islamitische Staat. In het ontbijtprogramma van WNL van vrijdag schaarde Onno Hoes, ex-burgemeester van Maastricht zich voor honderd procent achter Schepmans. Het betekende een enorm veiligheidsprobleem, meende hij, en de openbare orde moet altijd voorgaan.

Hier moet iets onderstreept worden. Aan het verbod voor De Winter en Wilders om in Molenbeek te verschijnen is geen islamiet te pas gekomen.

Molenbeek
cc-foto: Vincent de Wolf

Burgemeester Françoise Schepmans is een zeer vooraanstaand lid van de Mouvement Réformateur, de Franstalige liberale partij in België waartoe ook premier Michel behoort. Zij is niet het boegbeeld van de Islamitische Staat in het gewest Brussel.  Zij behoort tot de gezeten elite. Zij is geestelijk verwant aan parelkettinggemeenteraadsleden van de VVD zoals wij die in Nederland zoveel kennen. Haar tegenstanders verwijten haar altijd dat zij alleen oog heeft voor de villawijk Hoog Molenbeek en dat de rest van de gemeente haar koud laat. Schepmans heeft echt de openbare orde voor laten gaan. Daarmee bewees zij wat de vrijheid haar – als puntje bij paaltje komt – waard is.

Je mag van Filip de Winter en Geert Wilders zeggen wat je wilt. Het zijn parlementariërs en als zij ergens een demonstratieve optocht willen houden, dan is het argument dat daar gesodemieter van kan komen nooit een argument. Besef wel: iedereen kan nu elke demonstratie voorkomen door met geweld te dreigen want dan stellen de autoriteiten de openbare orde voorop. Tenminste als die autoriteiten net zo schijterig zijn als Françoise Schepman en haar fan Onno Hoes. Het is dan ook te hopen dat de Belgische rechter haar op de vingers tikt want De Winter spant een rechtszaak aan.

Natuurlijk waren de beide politici – allebei op hun retour – uit op een provocatie. Niet voor niets noemden zij hun voorgenomen wandeling door Molenbeek een islam-safari. De enige manier om de angel uit zo’n demonstratie te halen is hem te laten doorgaan omdat het andere precedent – dreigen kan lonen – nog ernstiger is. Dan zet men maar een grote hoeveelheid politie in. Er zijn trouwens meer manieren om te voorkomen dat de zaken uit te hand lopen. Je netwerken gebruiken om de bewoners van Molenbeek te bewegen om Wilders en De Winter niet de tv-beelden te leveren van een rellend stadsdeel waarop zij hopen.

De beide heren op het stadhuis uitnodigen waar ze van vooraanstaande stadsdeelbewoners te horen krijgen hoe ze in Molenbeek met vallen en opstaan proberen een functionerende samenleving op te bouwen. Ze confronteren met een georganiseerd programma om het echte Molenbeek te zien.

Als ik daar de burgemeester was, zou ik zélf safari’s organiseren. Elke zaterdagmiddag verzamelen aan het eind van de Dansaertstraat. En dan met zijn allen op excursie in de werkelijkheid van haar besmeurde gemeente. Steek Elsene met zijn Afrikaanse inkleuring, of liever gezegd Matonge naar de kroon.

Nu hebben De Winter en Wilders precies bereikt wat zij wilden. Zijn Nederlandse collega wordt officieel in het Belgische parlement ontvangen, verklaarde de leider van het Vlaamse Blok maar de stad mag hij niet betreden want Philippe Close, de sociaaldemocratische burgemeester van Brussel heeft zich inmiddels bij Françoise Schepmans aangesloten. Ook geen ruggengraat als het erop aankomt. Schepmans probeert uit de fuik te zwemmen door overal te verklaren dat zij nooit met extremisten praat maar dat is een irrelevante opmerking. Dat de burgemeester niet met iemand wil praten, is nog geen reden om die persoon de toegang tot de gemeente te ontzeggen. Dit geldt voor iedereen die op straat geen geweld gebruikt, wat zijn of haar opvattingen ook mogen zijn. Wie Schepmans maar een kordate dame vindt, beperkt de eigen speelruimte in het publieke domein.

Lees hier twee artikelen over Francoise Schepmans
http://www.bruzz.be/nl/nieuws/francoise-schepmans-een-jaar-met-sjerp-niemand-hier-rijk-behalve-moureaux-en-ik

https://www.demorgen.be/binnenland/burgemeester-molenbeek-dewinter-en-wilders-zijn-hier-niet-welkom-ik-praat-nooit-met-extremisten-bb118ac9/


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (55)