2.558
50

Journalist

Abdelkarim El-Fassi (1985) studeert Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en is naast filmmaker, columnist voor KRO Hemelbestormers en vaste schrijver voor wijblijvenhier.nl

Busra woont in de Schilderswijk en is voor een dubbeltje geboren

Op wijksafari in de Haagse Schilderswijk. Het is een belachelijk idee. Minstens zo belachelijk als een bezoek aan het Gooi, om te kijken welke bankiers de Nederlandse welvaart bedreigen

Maak kennis met Busra. Van Turkse komaf, woonachtig in de Schilderswijk en voor een dubbeltje geboren. Ze is slechts 7 jaar oud, maar weegt nu al 53 kg en 136 cm lang. Ze lijdt aan obesitas en als ze zich zo blijft ontwikkelen zal ze tussen de 14 – 18 jaar diabetes krijgen. Verder zal ze een te hoge bloeddruk ontwikkelen en te maken krijgen met een verminderende schildklierwerking. Busra zal als ze geluk heeft – en dus niet op haar 45e aan een hartaanval overlijdt – 7 jaar minder lang leven dan haar autochtone vriendjes. Voor zover ze die heeft, want zoals je weet wonen die meestal in de betere buurten.

Busra’s gezondheidssituatie is geen uitzondering. Meer dan 30 procent van de Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse kinderen uit de Schilderswijk is te dik. Duizenden kinderen. Maar daar gaat het niet over. Wel over de vermeende stichting van een mini-kalifaat in die wijk.

Met termen als ‘verborgen driehoek’, ‘moslimenclave’, ‘punt van het zwaard’, ‘sharia driehoek’ las het artikel in Trouw van Perdiep Ramesar over de vermeende islamisering van de Schilderswijk een beetje weg als een nieuwe bestseller van Dan Brown. Maar het was een bloed-se-ri-eus artikel. Waar vanuit Den Haag nog serieuzer op werd gereageerd. Voornamelijk door lui die zich alleen tijdens de verkiezingen in de wijk durven te begeven.

PvdA’er Keklik Yücel bijvoorbeeld, die ik in de Kamer op nog geen inhoudelijke reactie heb kunnen betrappen, reageerde hysterisch binnen vijf minuten (vijf minuten!) op het artikel: “Rechtstaat en grondrechten voor allen in NL, dit kan dus niet. Als je wijk verandert in een ‘klein kalifaat’.”

Niet eens de tijd nemen om het te laten bezinken. Nee hoor, meteen je afschuw uiten, op wijksafari gaan en met het blote oog waarnemen wie de Nederlandse verworvenheden bedreigen. Het is een belachelijk idee. Minstens zo belachelijk als een bezoek aan het Gooi, om te kijken welke bankiers de Nederlandse welvaart bedreigen.

Enfin. Laten we het voordeel ervan inzien. Er is weer aandacht voor de wijk. Ik ben oprecht benieuwd of al die politici en journalisten de 7-jarige Busra zullen tegenkomen. Of ze samen haar leeftijdsgenootjes opvalt tussen de mensenmassa, in de aanwezigheid van al die cameraploegen.

Met haar corpulente verschijning zal dat toch wel?

Dit artikel verscheen eerder op het weblog Wij Blijven Hier. Volg Abdelkarim ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (50)