Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Caïro bereidt zich voor op een nieuwe revolutie

  •  
28-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
egypte
'It's gonna be bloody'
Zondag 30 juni gaat de geschiedenis in als de start van de tweede revolutie, roepen ze in Caïro. Tegenstanders van Morsi hebben ruim 15 miljoen handtekeningen verzameld. Het doel is om de president te laten vertrekken, net als Mubarak eerder onder druk deed. De protesten moeten vreedzaam verlopen, maar velen zijn bang dat het geweld weer oplaait.
,,It’s gonna be bloody’’, klinkt het constant. De oppositie en de regering roepen nadrukkelijk op om geen geweld te gebruiken, maar Egyptenaren bereiden zich op het ergste voor. In Caïro nemen mensen massaal hun geld op en supermarkten worden druk bezocht. Ambassades, waaronder de Nederlandse en de Amerikaanse, houden hun deuren zondag gesloten. Mensen die weg kunnen, verlaten tijdelijk het land. De spanning stijgt met de minuut.
Corruptie Een jaar na de aanstelling van de nieuwe president staat Egypte er niet zo best voor. Ondanks pogingen van de regering om de corruptie aan te pakken, is deze nog steeds diepgeworteld. De lange rijen bij benzinestations ontregelen het verkeer en drijven mensen tot wanhoop. De elektriciteit valt om de haverklap uit en de veiligheid neemt af. Daarnaast is de werkeloosheid hoog en zijn er regelmatig gevechten tussen kopten en moslims, vaak met dodelijke afloop.
De eisen van oppositie zijn eigenlijk nog steeds hetzelfde als toen Mubarak nog aan de macht was: meer werkgelegenheid, aanpak van corruptie, betere leefomstandigheden, vrijheid en democratie voor iedereen en verbeterde vrouwenrechten. Onder Morsi zijn deze doelstellingen niet waargemaakt. Sterker nog, ze zijn verslechterd, als ik Egyptische tegenstanders moet geloven. Pak er nog een ander ‘probleem’ bij, het geloof,  en je hebt wel ongeveer alle redenen van de jeugd- en vrouwenrechtengroepen om weer de straat op te gaan, benoemd. Morsi geeft zijn fouten ook toe en deed woensdag nog een laatste poging om op te roepen tot dialoog. De oppositie ziet hem echter liever gaan, dan dat ze met hem om de tafel gaan zitten. 
Zij (de oppositie) zijn niet blij met Morsi. Ze zijn het zelfs ronduit zat. De Tamarod rebelliecampagne heeft 15 miljoen handtekeningen tegen de president en de moslimbroeders verzameld, twee miljoen meer dan het aantal stemmen dat Morsi eerder kreeg. De pro-Morsi campagne Tagarod kreeg 13 miljoen krabbeltjes.
Salafisten Het lijkt heel simpel: je hebt voor- en tegenstanders. Maar schijn bedriegt. Iedereen praat erover, maar niet één verhaal is hetzelfde. Het is niet mogelijk om de opinie van ‘de samenleving’ te omschrijven in Egypte, omdat deze opinies nogal ver uit elkaar liggen, zelfs binnen de twee groepen. Ze bestaan onder andere uit salafisten, vrouwenbewegingen, jeugdgroepen, liberalen, kopten, moslimbroeders, enzovoort. Maar één ding is zeker: die democratie waar het volk ooit om vroeg, valt niet zo goed als verwacht werd.
Ook tegenstanders van Morsi vinden soms dat hij meer tijd moet krijgen om problemen op te lossen. Niet iedereen is van plan om de straat op te gaan. ,,Het volk tegen de regering is al lang niet meer het geval. Het is het volk tegen het volk,’’ riep een Egyptische kennis, die zelf ook hartstikke bang is dat het weer uit de hand loopt.
Hierna kreeg hij het verwijt dat hij op Morsi gestemd had. Hij antwoordde toen dat hij in de voorgaande ronde op Sabahi gestemd had, maar dat deze presidentskandidaat de laatste ronde niet haalde. Zodoende moest hij kiezen tussen iemand die eerder onder Mubarak diende of een moslimbroeder, net als zovelen.  ,,Dat maakt niet uit. We hebben nog liever Mubarak terug. De moslimbroeders zijn verschrikkelijk,’’ werd vervolgens gezegd. Een verhitte discussie volgde.
Doden en gewonden Tegenstanders en de aanhangers van de president gingen deze week al de straat op. Woensdag vielen er doden en gewonden tijdens de protesten. Het startsein voor deze ‘tweede revolutie’ is zodoende al lang gegeven en voorspelt niet veel goeds. De komende dagen zijn alle ogen op Egypte gericht, vooral op  30   juni , aanstaande zondag. En iedereen houdt zijn hart vast.
cc-foto: Crethi Plethi

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.