Laatste update 12:34
1.338
4

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Carnaval Rio stelt slavernij van vroeger en nu aan de orde

Elk jaar vechten de grote sambascholen van Rio de Janeiro een kampioenschap uit om wie de mooiste en meest muzikale optocht weet te organiseren. Afgelopen maandag was Paraíso de Tuiuti aan de beurt. Thema: slavernij. De eerste zin van de voornaamste samba luidt: “Ik ben van geen enkele heer de slaaf”.

Het officiële motto van de optocht luidt: “Mijn God, mijn God, is de slavernij uitgestorven?” De laatste wagen in de optocht leek een antwoord te geven. Op een praalwagen reed een vampier met de officiële presidentiële sjerp van Brazilië.

Volgens de ontwerper van de tocht, Jack Vasconcelos, stelde de uitdossing het neoliberalisme voor. De presidentiële vampier werd vertolkt door de geschiedenisleraar Léo Morais. . (niet de voetballer). Zo wist Paraíso de Tuiuti de historische slavernij met de hedendaagse onderdrukking in verband te brengen.

De historische optocht toonde de slaven van weleer niet als slachtoffers maar als krachtige figuren die hun Afrikaanse tradities in leven hielden en verzet pleegden waar zij konden.

Twee andere sambascholen waren evenmin niet karig met maatschappijkritiek. Beija-Flor vergeleek de huidige situatie in Brazilië met het verhaal van Frankenstein.

De Acadêmicos van Salgueiro kozen het thema: “Heerseressen van buik en wereld”

De ontwerper van dit alles is Júlio Tavares van het Centrum voor Afrikastudies in Rio. De overige sambascholen kozen voor ‘veilige’ onderwerpen.

De sambaschool Paraíso de Tuiuti vindt haar oorsprong in de favela Morro (heuvel) de Tuiuti in São Cristovão, een stadsdeel van Rio de Janeiro niet zo ver van de oude binnenstad. De optochten worden ontworpen en geregisseerd door vakbekwame lieden die er een uiterst professioneel ogende wandelende revue van maken. Het kost miljoenen. Daar zijn de exploitanten van de illegale loterijen goed voor. Ook de televisierechten brengen veel op.

Bekijk hier het volledige defilé van Paraíso de Tuiuti en duld het commentaar van de verslaggevers alsmede de interviewtjes met de prominenten.

Uiteindelijk bekroonde de jury Beija Flor. Deze club is voor de zoveelste maal kampioen van het Carnaval van Rio de Janeiro, maar Paraiso de Tuiutu eindigde als goede tweede. Hieruit blijkt opnieuw dat de jury van het carnaval veel punten geeft aan maatschappelijk relevante thema’s.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (4)