722
25

Directeur Jeugdeducatiefonds, oud-partijvoorzitter PvdA

Hans Spekman is oud-partijvoorzitter van de PvdA en is sinds 2018 directeur van het Jeugdeducatiefonds. Profielfoto: Erik Kottier

Cassatie Leers over de ruggen van kinderen

Hij gaat tot het gaatje om deze onmenselijke praktijk voort te zetten

Het stelt me diep teleur dat minister Leers in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof om kinderen van asielzoekers niet van hun ouders te scheiden. Minderjarige kinderen van asielzoekers horen niet op straat. Het is ook geen alternatief de kinderen dan maar bij de ouders weg te halen. Blijkbaar is Leers hardleers. Hij gaat per se tot het gaatje om deze onmenselijke praktijk voort te zetten. Dat vind ik onbegrijpelijk. Wij moeten als Nederland de kinderrechten respecteren en de uitspraak van het Hof daarover is glashelder. Kinderen hebben recht op onderdak. En je haalt zo’n kind niet bij de ouders weg!

De PvdA pleitte in de initiatiefnota “Altijd onderdak voor kinderen” al eerder voor terugkeerhuizen voor gezinnen met kinderen. Het is de bedoeling dat in die opvanghuizen met de gezinnen kan worden gezocht naar perspectieven voor terugkeer. Maar wel met complete gezinnen. In België doen ze het ook op die manier en daar werkt het. De kinderen krijgen dan onderdak, onderwijs en medische hulp, in de nabijheid van hun ouders.

Die beschaving wil ik ook in ons land. De nota wordt eerst naar de Raad van State gestuurd voor advies. Wij hopen dat onze plannen daarna worden uitgevoerd.

De PvdA verwacht van minister Leers dat hij zo snel mogelijk aan de slag gaat met de nieuwe opvang voor gezinnen met kinderen. Daarbij staan onderwijs, behoorlijke voorzieningen en behoud van de sociale omgeving voor de PvdA voorop. Daar hebben kinderen recht op.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)