780
5

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

CDA, als een rijnaak ten onder

Het CDA op de Gay Pride is het failliet van de Gay Pride én het CDA

Beste Sybrand,

Afgelopen weekend liet het NOS journaal weten dat het slecht gaat met de binnenvaart. Een ruime verdubbeling van het aantal faillissementen geeft de gemiddelde rijnaak vanaf nu zo mogelijk nog minder glans dan er doorgaans al op zat. Verdomme, de rijnaak en de Nederlandse waterwegen, dat is als Peppi en Kokki, Bassie en Adriaan of Estelle en Badr! Dat mag toch niet verloren gaan, zou je zeggen.

Toen ik hoorde van de nepvolgers op Twitter van Van Haersma zag ik direct het zieltogende CDA voor me als de politieke equivalent van de rijnaak. CDA en Nederland, dat was lange tijd dikke mik. Maar de romantiek is eraf. Wat rest is een verstandshuwelijk, met mooie herinneringen die de laatste jaren worden verdrongen door vreemde uitschieters. Altijd navigerend op het midden, met een schuin oog kijkend naar de plezierbootjes die vanaf links of rechts de logge grootmacht de loef af zouden kunnen steken.

Het CDA dat je, net als de rijnaak, nooit zult betrappen op gekkigheid. Het ging altijd om rentmeesterschap in het leven. Verantwoordelijkheid nemen, de rug recht houden. Hup, die woestijn door. Al duurt het veertig jaar. Nederland moet sterk worden gemaakt voor de toekomst! Hoe die toekomst bereikt wordt deed er niet toe, desnoods met een afgebladderd vrachtschip, gevuld met een lading kolen, een bak vol graan of de waanideeën van een gedoogpartner.

Niet de verregaande individualisering van de samenleving heeft het CDA de das omgedaan, niet de ontkerkelijking, niet de opkomst van de massamedia en dus ook Twitter niet. Niet de krokodillentranen van Maxime Verhagen op het beruchte congres waarop werd besloten in een gedoogmoeras te stappen waarin het lastig navigeren is voor een rijnaak als er pertinent een piratenboot om je heen cirkelt die je onder vuur neemt, die weg vaart, die terugkomt met een witte vlag, die je entert, die weer weg vaart en je toezingt vanaf de wal. Zelfs dat niet.

Het probleem is natuurlijk dat het CDA geen rijnaak meer is. Het CDA is tegenwoordig eigenlijk alles. Een happy-de-peppie-Gay-Pride-schuitje, bijvoorbeeld. Feest vieren ter ere van de liefde van mensen die volgens het CDA die liefde eigenlijk niet verdienen. Je zou zo’n weigerambtenaar eigenlijk los moeten laten op de worstel-homo-boot. En dan eerst 487 keer ja laten zeggen voor elk homostel dat hij ooit weigerde en dan pas uit de houdgreep laten. En hem dan drie dagen verplicht laten luisteren naar de nieuwe plaat van Gerard Joling; daarna weigert hij nóóit meer. Het CDA op de Gay Pride is het failliet van de Gay Pride én het CDA.

Terug naar de middenkoers, dus. Weg van papiertjes schuivers, weg van gewetensbezwaarden die polders laten onder lopen waar mensen wonen. Weg van ‘duivelse dilemma’s.’ En bovenal geen Twitter meer, dat is voor piraten. Piraten wonen op een piratenschip, niet op een rijnaak.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)