879
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Chirurg claimt G-spot 83-jarige vrouw

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De ontdekkingsreis naar de G-spot

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

‘Chirurg claimt de G-spot te hebben gevonden’, lees ik boven een artikel in Time Healthland. Het klinkt als een zware ontdekkingsreis die uiteindelijk resulteerde in de vondst door Dr. Adam Ostrzenskis, directeur van het Instituut voor Gynaecologie van St. Petersburg, nadat hij de vagina van het stoffelijk overschot van een 83 jarige vrouw die even eerder aan hersenletsel was overleden laag voor laag had doorzocht. Maar liefst zeven uur was hij bezig, maar toen vond hij het op de plek waar Ernest Grafenberg hem in 1950 al vermoedde en beschreef in zijn artikel ‘De rol van de plasbuis bij het vrouwelijk orgasme’. Het is een structuur die bestaat uit drie delen en zit in een hoek van 35 graden in de plasbuis. Met enige moeite hou ik me in op dit punt een aantal grappen te maken, maar het moet me van het hart dat je in de plasbuis ook niet in eerste instantie gaat zoeken. Het heeft een blauwig aanzien en ziet eruit als een druif. Betekent de vondst van Ostrenskis het einde van een discussie die al tientallen jaren duurt? Alleen als andere ontdekkingsreizigers het nu ook gaan vinden. Anders blijft het zoiets als Atlantis. Het maakt niet uit of heel wat vrouwen er al van overtuigd waren dat die G-spot bestond. Waarom kennen we nu de naam van Grafenberg en Ostrzenski, maar kennen we niet de naam van die 83-jarige dame? Juist een biografie van haar en haar plasbuis lijkt me boeiende literatuur.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)