3.349
143

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Christendom verspreidt ziektes

Ik heb niets tegen christenen maar véél tegen het christendom. Aan de vruchten immers kent men de boom

Op het moment woedt in Nederland een mazelenepidemie – die weer tot long- en hersenvliesontsteking kan leiden omdat christenen het verdommen hun kinderen te laten inenten. Ze doen dat op grond van een of ander door hen heilig genoemd boek waarin genocide wordt voorgesteld als een gode welgevallig werk en homoseksualiteit streng veroordeeld.

Nu zeggen veel christenen wel dat je het zo scherp niet moet zien en in veel gevallen wordt de soep ook niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Toch laat de mazelenaffaire zien waar christendom toe leidt. Uw kinderen komen in gevaar omdat ánderen denken dat hun God het heeft verboden om ziektes uit te bannen.

Wat doen het RIVM en zijn grote baas Roel Coutinho nu zij oog in oog staan met dit gevaar en onze kinderen rechtstreeks worden bedreigd? Zij gaan theedrinken met de daders en met de dominees die hun gelovigen ophitsen. In plaats van dat zij maatregelen nemen, de christenen in niet mis te verstane termen laten weten dat zij in onze maatschappij hun kinderen MOETEN laten inenten. Of willen ze liever worden geïsoleerd in quarantaine-gebouwen?

Het wordt tijd voor een fundamenteler christendomkritiek dan ons land tot nog toe heeft gekend. Uit het verleden herinneren wij ons nog de politieke strijd tegen “kroeg, kerk en kapitaal”. Wij kennen ook de grote afval uit de jaren zestig en de zogenaamde modernisering van het christendom maar dat laatste is blijkens de van christenen uitgaande epidemie niet van lange duur geweest. Besef dat in de katholieke catechismus staat dat liegen verboden is, maar “in geval van nood mag en moet men liegen”. Het staat een beetje verborgen over de helft van de catechismus maar ieder katholiek kind heeft die vraag leren beantwoorden. Je moet liegen als de waarheid een geloofsgenoot in gevaar zou kunnen brengen.

Christenen verspreiden het fabeltje dat God liefde is en dat Jezus na drie jaren gepredikt te hebben en in armoede te hebben geleefd, is gestorven voor onze zonden. Alsof U zo vol zonden zit dat een ander er voor moet lijden en sterven. De arrogantie! Maar dit terzijde. Die Jezus leefde er goed van. Hij droeg een zeer duur kleed zoals het Nieuwe Testament ons leert. Belastinginners (tollenaars!) behoorden tot zijn beste vrienden. Er ging zoveel geld om in zijn beweging dat hij er een penningmeester op na hield met de naam Judas. Uiteindelijk kwam zijn hoogmoed voor de val. Hij trok op een ezel Jeruzalem binnen. U moet nu weten dat koning David en zijn opvolgers op een ezel reden. Het Jezusvolk wuifde hem toe met palmtakken en riep “leve de zoon van David”. Daarna sloeg Jezus op het tempelplein de kramen kort en klein en gooide de banken van de geldwisselaars om.

Ook heeft Jezus gezegd: “Denk niet dat ik op aarde gekomen ben om vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen maar het zwaard”. Matt. 10:34. Wat denkt U trouwens van Ezechiël 21: 8-12?  “De Heer zei tegen mij: ‘Mensenzoon, profeteer. Dit zegt de Heer: kijk het zwaard! Het zwaard komt! En het is vlijmscherp geslepen. Het is  geslepen om te slachten, flitsend als de bliksem. Zouden wij daar blij over zijn? Het is de heersersstaf van mijn Zoon, die op alle andere koningen neerkijkt. Hij heeft het zwaard klaargemaakt voor gebruik. Het is geslepen om het in de hand van een slachter te leggen’.”
 
Tot zover gekomen? Geïrriteerd? Boos? Vooral de neiging om hier hoofdschuddend of schouderophalend aan voorbij te gaan? Dan weet U nu hoe een moslim zich voelt als er weer eens een hoeveelheid kwaadwillige en half geïnformeerde vertogen over zijn geloof wordt uitgestort. En hij persoonlijk verantwoordelijk wordt gesteld voor het kwaad dat fanatici onder de vlag van de islam aanrichten.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (143)