333
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Christenen positiever dan atheïsten op Twitter

Onderzoek op Twitter toont aan: christenen communiceren positiever dan atheïsten

Mensen die in het hogere geloven, je weet wel boeddhisten, moslims, katholieken, protestanten en zo, melden zelf dat ze zo gelukkig zijn en dat heeft menige onderzoeker nieuwsgierig gemaakt.

Zou een religie mensen werkelijk gelukkiger maken? En hoe onderzoek je zoiets? Gelukkig hebben we Twitter en dat kan een dankbare verzameling data leveren om te analyseren. Uit zo’n onderzoek bleek dat christenen positiever communiceren, terwijl atheïsten meer analytisch zijn in hun tweets.
Hoe kwamen de onderzoekers aan de 2 miljoen tweets om hun onderzoek te doen? Ze keken onder de volgers (je zou in dit geval je bijna verschrijven en volgelingen noteren) van enkele uitgesproken christenen en atheïsten. Aangenomen mocht worden dat het merendeel van hun volgers gelijke overtuigingen hebben.
De christenen gebruikten meer woorden zoals broeder, vriend of zuster. Dat duidt volgens hen op een netwerk waarin mensen zich dicht bij elkaar voelen. Atheïsten gebruikten vooral woorden zoals ‘omdat’ en ‘denken’, iets dat duidt op analyseren.
Persoonlijk geloof ik niet dat je automatisch gelukkiger wordt als je in je tweets broeder of zuster schrijft, maar ik kan me wel voorstellen dat het behoren tot een groot netwerk bijdraagt aan het gevoel niet alleen in de wereld te zijn. Dat kan knap geruststellend werken en zelfs gelukkig maken. Anderzijds hoeven atheïsten niet onmiddellijk eenzaam te zijn. Ze worden echter wel vaker verbaal aangevallen. Vaak verkondigen ze namelijk dingen die anderen niet willen horen. Misschien maken ze daardoor wat meer vijanden. Maar dat vinden ze volgens mij ook leuk. Wie je bent meet je immers af aan je vijanden, niet zo zeer aan je vrienden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van donderdag:
Samenwerken in relaties: zij blij, hij blij?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)