3.444
230

redacteur

Samira Ahli (Amsterdam, 1980) is redacteur. Ze studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, werkte bij verschillende mediabedrijven en maakte de documentaires Ghetto Girls (2006) en Vrouw vs Geweld (2004)

ChristenUnie misbruikt beëdiging Kamer om rechtspraak te ondermijnen

Beste leden van de CU, het is al erg genoeg dat u alleen al door uw bestaan constant knaagt aan de scheiding van kerk en staat. Kom nu niet ook nog eens aan de scheiding van de machten

Mateloos irriteert het me wanneer Tweede Kamerleden zich openlijk bemoeien met de rechtspraak. Deze keer was het de ChristenUnie die me het bloed onder mijn nagels vandaan haalde door nota bene ín de Tweede Kamer een statement te maken over een zaak waarover niet één, maar twee rechters zich al hebben uitgesproken.

De CU-Kamerleden droegen vandaag alle vijf een kruis bij hun beëdiging om hun sympathie te uiten voor een Amsterdamse tramconducteur die van het Gemeentelijke Vervoerbedrijf (GVB) geen ketting boven zijn uniform mag dragen. De man zelf, Mickel Aziz, heeft ervan gemaakt dat hij van het GVB het Christelijke kruis dat aan de ketting hangt niet mag dragen.

Maar dat hij dat gelooft, maakt het nog niet waar. Aziz kan wel heel luid en door heel veel media heen schreeuwen “discriminatie!” en er meteen de moslima aan haar hoofddoekje bij slepen, maar dat maakt het nog geen discriminatie. Aziz kan wel vragen waarom zij wel het symbool van haar geloof op haar hoofd en dus bovenop het GVB-uniform mag dragen. Maar dat maakt de vraag nog niet gerechtvaardigd.

De zaak draaide namelijk niet om religieuze symbolen, maar om de kledingvoorschriften van het bedrijf. Dat is althans het oordeel van de rechtbank. Ik verzin het hier niet zelf, ik zou niet durven.

Het gerechtshof in Amsterdam deed op dinsdag 15 juni uitspraak. Net zoals de kantonrechter eerder al had gedaan, wees het hof de claim van de tramconducteur af. Ik citeer hieronder uit de uitspraak:

Volgens het hof maakt GVB geen bij de Algemene wet gelijke behandeling verboden onderscheid naar godsdienst. Het hof vindt dat GVB aan de wet heeft voldaan, omdat GVB met haar kledinginstructie een legitiem doel nastreeft. Die instructie is passend en noodzakelijk om dat doel te bereiken. GVB hoeft geen uitzondering voor de conducteur te maken.
Het argument van de conducteur dat moslima’s wel hoofddoekjes mogen dragen, gaat volgens het hof niet op. De hoofddoek, die uniformkleuren heeft en is voorzien van het GVB-logo, maakt onderdeel uit van de bedrijfskleding. De hoofddoek verstoort de zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de kleding niet. Dat is anders voor de ketting met het kruis, zo besliste het hof.

De leden van ChristenUnie kunnen het met deze uitspraak niet eens zijn en volharden in hun overtuiging van de kwade bedoelingen van het Amsterdamse vervoersbedrijf. Dat is hun goed recht. Maar in dit geval is het recht om deze mening te ventileren toch enigszins beperkt. Wij hadden in dit land toch de scheiding van de machten? Het is toch van de zotte dat de ChristenUnie zo opzichtig de Kamer en, als je het mij vraagt ook de zaak Aziz, misbruikt om de rechterlijke macht in dit land te ondermijnen.

Beste leden van de ChristenUnie, het is al erg genoeg dat u alleen al door uw bestaan constant knaagt aan de scheiding van kerk en staat. Kom nu niet ook nog eens aan de scheiding van de machten. Bemoei u met uw eigen zaken, niet met rechtszaken.

Geef een reactie

Laatste reacties (230)