1.324
75

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Coalitie heeft nog maar weinig ruimte

Nederland speelt nu het braafste jongetje van de Europese klas, maar als straks ook hier het fetisjistische 3% tekort wordt overschreden, zal niemand genade kennen

Volgende week gaan de kopstukken van de gedoogcoalitie in het Catshuis over nieuwe bezuinigingen praten maar Jan Kees de Jager heeft hun politieke ruimte stevig ingeperkt.

Dat deed hij door wat triomfantelijke opmerkingen over het nieuwste akkoord rond Griekenland. Het land moest zich tot in de details aan de regels houden, betoogde hij. Ook toonde de minister zich verheugd over het feit dat de Griekse regering in feite onder curatele is gesteld. Dat was hem zelfs nog niet genoeg want hij wilde dat de trojka van financiële topambtenaren zich in Athene zou vestigen om daar de boel permanent op de vingers te kijken. Dat er in april verkiezingen worden gehouden in Griekenland, vindt hij “niet handig”. 

NRC Handelsblad heeft in de avondeditie van dinsdag hierover een scherp commentaar. “Het is niet alleen een kwestie van omgangsvormen om een geslagen mens niet verder de grond in te trappen. Het is ook eigenbelang om een vernedering als compromis voor te stellen. Een alles-of-niets-houding, een attitude die kenmerkend is voor zwakke democratieën, voedt wraakzucht. De rekening kan dus op de een of andere manier terugkomen”.

Waarschijnlijk wordt ze sneller gepresenteerd dan zijn denken. Als loopjongen van Merkel heeft Jan Kees de Jager het beste en meest gehoorzame jongetje gespeeld in de Europese klas. En hij heeft alle stoute klasgenootjes met de vinger aangewezen.

Die wachten nu op hun kans. Als straks ook Nederland er niet in slaagt om die fetisj van 3% tekort maximaal te halen, dan zullen zij geen genade kennen, geen uitstel gunnen, geen oogje toe doen.

Dan wordt Nederland genadeloos met zijn eigen harde lijn geconfronteerd. Dan krijgt onze dappere Jan Kees te horen dat zijn uit de hand gelopen tekort een nog grotere dreiging vormt voor de financiële stabiliteit als in andere landen omdat wij ook nog die huizenbubbel en die rare hypotheekrente-aftrek kennen.
Dan zijn de poppen aan het dansen.

Niet voor Jan Kees of voor Mark maar voor de gewone hardwerkende Nederlanders met zijn vrouw, zijn studerende kinderen en zijn koophuisje, naar wie de rekening gegarandeerd wordt doorgeschoven.

Update: en een dag al na al die ferme taal blijkt het Griekse reddingsplan op kruiend ijs te staan. Volgens de nieuwste prognoses zal in 2012 het begrotingstekort niet 5,4% maar 6.7% bedragen. Dat komt door de voortgaande instorting van de Griekse economie. Wie had dat nou gedacht! Daar sta je toch stomverbaasd van!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (75)