634
26

Kamerlid PvdA

Roelof van Laar is directeur van stichting Stop Kindermisbruik, die strijdt tegen kinderprostitutie. Hij is woordvoerder Wonen van de PvdA in de Leidse Gemeenteraad. Van 2006 tot 2010 was hij woordvoerder werk en inkomen. Voor de komende verkiezingen staat Van Laar op plaats 43 van PvdA kandidatenlijst

Coalities sluit je ná de verkiezingen

Als Cohen zich nu uitspreekt voor een linkse coalitie, zal die er nooit komen

Halsema (GL) en Roemer (SP) riepen Cohen op zich uit te spreken over zijn voorkeurscoalitie. Als hij dat doet, verliezen GL en SP minder stemmen aan de PvdA, omdat het er dan alleen nog om gaat welke coalitie een meerderheid haalt. Gehoor geven aan de oproep lijkt dus gunstig voor GL en SP. Schijn bedriegt. Als Cohen zich uitspreekt voor een linkse coalitie, zal die er nooit komen.

Alle peilingen laten hetzelfde beeld zien. De kiezers zitten opgesloten op links en op rechts. Er is nauwelijks beweging tussen de blokken. Om de grootste partij te worden moet de PvdA dus kiezers trekken van de SP, GL en D66. De VVD moet zich op de PVV, het CDA en D66 richten (D66 zal dus een kleine partij blijven).

Een linkse coalitie komt er alleen met een flinke verkiezingsoverwinning voor de linkse partijen. Nu de SP op fors verlies staat, GL op een bescheiden winst en de PvdA stabiel is, lijkt die coalitie ver weg. Om die dichterbij te brengen moeten GL en SP hun pijlen niet op de PvdA richten. Kiezers bij de PvdA weghalen brengt hen geen stem dichterbij hun droomcoalitie. Integendeel. Als de PvdA niet de grootste wordt, kan de partij immers niet het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen.

Dichterbij
Als GL en SP echt een linkse coalitie willen moeten ze stemmen van rechts naar links trekken. Dat kan alleen als de PvdA zich blijft opstellen als een middenpartij. Er zijn geen kiezers op rechts die een linkse regering willen. Als Cohen aangeeft over links te willen regeren zal dat de blokvorming verscherpen, en alleen kiezers van links naar rechts jagen. 

Het rechtse blok zo klein mogelijk maken kan alleen als de linkse partijen erin slagen een duidelijk te maken dat zij net zo goed zijn voor de economie, maar de baten en lasten eerlijker willen verdelen. Dat is nog steeds een boodschap die veel kiezers aanspreekt. Wilders heeft niet voor niets het halve SP programma gekopieerd. 
De oproep van Halsema en Roemer is dus niet verstandig. Als zij een linkse regering willen moeten ze hun energie niet steken in het bestrijden van de PvdA, maar in het aantrekken van kiezers die nu nog voor de PVV, VVD of D66 zeggen te stemmen. Het CDA kan wellicht door de CU nog een paar zetels kleiner worden gemaakt. Pas als dat lukt, ziet het politieke landschap er echt anders uit, en komt een linkse coalitie dichterbij.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)