Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cohen, verzin iets beters!

  •  
15-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Juist nu 300.000 huizenbezitters in de financiele problemen komen, hangt Cohen er een donderwolk bij

300.000 huizenbezitters komen binnen een paar jaar in de problemen. Toch wil Cohen tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat is zeer riskant en er zijn zoveel betere plannen te verzinnen.
De Pvda is voor beperking of afschaffing van de hypotheekrente-aftrek, heeft Job Cohen verklaard. Dat premier Rutte onverkort aan de bestaande fiscale voordelen vasthoudt, noemde hij “onverantwoordelijke gedrag”. Een paar uur na zijn uitspraak verscheen een alarmerend rapport van het Amerikaanse bureau Dynamic Credit: 300.000 huiseigenaren komen binnen afzienbare tijd in moeilijkheden als hun eerste rentevaste periode afloopt. Zij hebben geen buffer om de dan te verwachten verhoging van de rente te dragen. Zeker als ze ook nog eens  door allerlei crisisbezuinigingen worden getroffen. Het gaat vooral om mensen die op de top van de markt hebben gekocht met een groot aflossingsvrij gedeelte op hun hypotheek.  Die zijn volgens Dynamic Credit “sub-prime”. Met andere woorden: wij hebben nu ook ons rommelhypothekenprobleem. Herinnert U zich nog hoe drie jaar geleden Noud Wellink en de politiek opschepten over het geweldige toezicht op de hypotheekmarkt? Bij ons kon zo iets niet gebeuren. Mocht U Dynamic Credit niet vertrouwen, dit bureau heeft al sinds 2000 met klem gewaarschuwd tegen de toestanden op de Amerikaanse woningmarkt.
Juist nu 300.000 woningbezitters financieel onweer aangezegd krijgen, hangen Cohen en de PvdA er een donderwolk bij.
Moet de hypotheekrente-aftrek dan heilig en onschendbaar blijven zoals de gedoogpartners willen? Er zijn argumenten genoeg om kritisch naar dit belastinginstrument te kijken maar dat zou je dan moetendoen  in een veel breder kader.  De Pvda – zo bleek gisteren – wil graag een Nationaal Woonakkoord waaraan zoveel mogelijk partijen en instanties deelnemen.  Dat wordt dan een ingewikkeld compromis, tot stand gebracht door de politiek, het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en een franje van belangenorganisaties.
Dit alles is de beste manier om huizenbezitters de stuipen op het lijf te jagen. Ze weten maar een ding: met die hypotheekrente is het afgelopen. Job Cohen laat straks een extra rekening bezorgen en dan gaan ik, mijn partner en mijn kinderen definitief kopje onder.  Allerlei lieden – geleerden, machthebbers, captains of industry, politici – geven af op de aflossingsvrije hypotheken, terwijl zij zich onderscheidden door een verpletterend stilzwijgen, toen deze een paar jaar geleden de consument massaal werden aangesmeerd. “U kunt het best betalen. Ik zal het U voorrekenen. Als U blijft huren, bent U een dief van Uw eigen portemonnee”.  Wie nu merkt dat zijn hypotheek geen toegangsbewijs naar een zorgeloze toekomst is maar een molensteen, heeft geen vertrouwen in een Nationaal Woonakkoord dat zal worden afgesloten door een elite die niet verder komt dan het dempen van de put, nu het kalf verdronken is.
Van de PvdA mag je meer verwachten dan een oproep tot een Nationaal Woonakkoord. Dat is net zo lullig en zinledig als de periodieke oproepen tot onorthodoxe maatregelen. Dat is ook leegpraat. De Pvda is de hoedster van de Nederlandse sociaaldemocratie met haar traditie van gedegen plannen. Ze dient zich die erfenis waardig te tonen. Ze moet zelf met een uitgewerkt plan komen.
Dit plan gaat over het aanpakken van de woningnood – want die is op even grote schaal terug in Nederland als in 1950. De wachttijden voor een corporatie-huurwoning zijn tenminste weer even lang als toen – over het aanpakken van de woningnood dus.  In dat kader komt de hypotheekrente-aftrek aan de orde. Dat gebeurt in de totale context van het Nederlands belastingstelsel. Vraag: wat zijn de gevolgen voor de koopkracht als afschaffing van de hypotheekrente-aftrek gepaard gaat met een verlaging van de loon- en inkomstenbelasting?
Moeten wij net als in de jaren vijftig weer een groot bouwprogramma beginnen al was het alleen maar om starters kansen te geven?  En om de zieltogende bouwsector weer op gang te helpen. Dat soort dingen hebben ze in Singapore ook een paar keer met succes gedaan. Kunnen wij leren van buitenlandse voorbeelden, bijvoorbeeld het Duitse bouwsparen of is dat in Nederland niet bruikbaar? Et cetera, enzovoorts
De PvdA moet met haar eigen oplossingen komen. Dat schept vertrouwen. Daar kun je aanhang mee werven. Niet met losse opmerkingen zoals die van maandag.
 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.